PolitikaRegion

BiH od danas na “crnoj listi” sa Iranom i Sjevernom Korejom

Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) izdao je saopćenje u kojem se zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz Bosne i Hercegovine

Zbog neusvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, BiH je  od danas na  na “crnoj listi” na kojoj se nalaze zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje

Usvajanje ovog zakona je zahtjev koji je pred BiH postavio MONEYVAL, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje čine stručnjaci za procjene mjera usmjerenih protiv pranja novca i finansiranja terorizma u međunarodnim finansijskim transakcijama.

BiH je dobila rok do 1. juna da usvoji zakon, a u protivnom bi automatski slijedila objava posebne izjave MONEYVAL-a u kojoj se BiH definira kao nesigurna zemlja s kojom se sve finansijske transakcije moraju obavljati po posebnim procedurama i uz dodatne provjere.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je ovaj zakon 28. maja, nakon čega je uslijedio pritisak na predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića da što prije zakaže sjednicu Doma naroda, kako bi i to tijelo usvojilo zakon i kako bi se izbjegle očekivane sankcije.

Čović je međutim sjednicu Doma naroda zakazao za 6. juni, a do subote nije reagirao na pozive da se to tijelo sastane do 1. juna.

najportal

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close