BiH nije dala ni marku svojim sportistima za nastup na Olimpijadi u Sočiju

U ovoj godini Vijeće ministara BiH ima grant za kompletan sport u ovoj zemlji od mizernih 720.000 KM, jer su tako odredili oni koji imaju platu po četiri, pet, šest hiljada maraka, dok su Hrvatska i Srbija za sport izdvojili po 36 miliona eura, tvrdi Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH

Autor: Anadolija

Olimpijska država Bosne i Hercegovina nije dala ni marku svojim sportistima za nastup na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, koje će se održati u Sočiju (Rusija) od 7. do 23. februara 2014. godine.

„Nismo dobili ni marku, ali napravit ćemo podvig i poslati naše sportiste i na Olimpijadu u Soči. U ovoj godini Vijeće ministara BiH ima grant za kompletan sport u ovoj zemlji od mizernih 720.000 KM, jer su tako odredili oni koji imaju platu po četiri, pet, šest hiljada maraka. I od tih 720.000 KM za sve sportove, saveze i sportiste u BiH nikome još nisu dali ni  marku u ovoj godini. Pitanje je i hoće li ikome išta dati do kraja 2013? Od Federacije BiH u ovoj godini Olimpijski komitet BiH dobio je 40.000 KM, a od RS 21.000. I neko bi da naši sportisti donese medalju sa olimpijade…“, istakao je Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazavši da Hrvatska i Srbija, za razliku od BiH, na adekvatan način brinu o svojim sportistima:

„Hrvatska je svojim sportistima samo sa državnog nivoa vlasti i u saradnji sa Lutrijom u ovoj godini dala oko 36 miliona eura. Ta sredstva su podijeljena po programima strukovnim savezima članovima Olimpijskog odbora. U Srbiji Olimpijski komitet dobio je ove godine oko 3,5 miliona eura za svoje potrebe, a 36 miliona eura država je dala strukovnim sportskim savezima preko Sportskog saveza. Logično, u Hrvatskoj i Srbiji sa punim pravom javnost očekuje medalje od svojih sportista, jer imaju sasvim pristojne uslove za bavljenje sportom“.

Fazlagić naglašava da je „u BiH Olimpijskom komitetu dat vruć krompir u ruke nazvavši ga krovnom sportskom institucijom“.

„Državama krovne sportske institucije služe za finansiranje strukovnih saveza, a ne da OK skoro uvijek moli državu i za mizerna sredstva koja su mu namijenjena“, ističe Fazlagić.

Na Olimpijadi u Sočiju BiH bi trebalo predstavljati šest sportista. To su sankaš Haris Bešlić, Igor Lajkert, Žana Novaković i Marko Rudić (alpsko skijanje), te Tanja Karišik, skijaško trčanje i biatlon, kao i Mladen Plakalović, skijaško trčanje.

„Zavjesa na popis sportista u Sočiju spušta se 15. januara. Skoro 95 posto na Igrama nastupit će naših šest sportista, jer niko od njih do tada ne bi trebao izgubiti izborenu normu. Lajkert će voziti i spust, tako da ćemo po prvi put imati predstavnika i u ovoj disciplini na OI. Za pripreme naših kandidata OK BiH do sada je svojim radom od sponzora osigurao 300.000 KM i sav novac smo podijelili sportistima za pripreme. Osigurat ćemo i novac za put, kao i boravak u Sočiju, kako bi dostojanstveno predstavljali svoju zemlju. Dakle, kada se uzme u obzir odnos države spram njih i sam odlazak u Rusiju za naše sportiste znači osvajanje zlatne olimpijske medalje“, rekao je Fazlagić za Anadolu Agency.

Prema studiji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) „da bi sportista imao pravilan razvoj i bio kandidat za medalju u njega je potrebno uložiti pet miliona eura“.

„Prema studiji doslovce kaže se da od prvog skoka u bazen djeteta sa sedam godina, pa do 27 godine života, u kojoj sportisti najčešće postaju olimpijski pobjednici, u pravilan razvoj jedne osobe u pojedinačnom sportu potrebno je uložiti pet miliona eura. Ni to nije garant da će postati olimpijski pobjednik, ali to je ispravan put. U ovakvoj državi, koja ne brine o njima, svi sportisti su istinski heroji i šampioni“, smatra Fazlagić.

Olimpijski komitet BiH za naredne Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine već je osigurao 500.000 KM. Sa njima stipendiraju sve potencijalne kandidate za nastup na Olimpijadi u Brazilu, tvrdio je Fazlagić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close