BiH nezaustavljivo srlja u recesiju

Ekonomski pokazatelji u prvih devet mjeseci jasno ukazuju da će BiH ponovo, nakon 2009. godine, zapasti u recesiju s očekivanim padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan odsto, procjena je Raiffeisen banke.

Kao razloge navode pogoršanje prognoza u vezi sa spoljnim okruženjem i smanjenom mogućnosti za poboljšanje rezultata izvoza, industrijske proizvodnje, kreditnog rasta a time i domaće potrošnje i investicija u drugoj polovini godine.

Ovo je do sada najpesimističnija prognoza za kretanje bh. ekonomije koju je objavila neka finansijska institucija. Prethodno je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procijenila da će BDP BiH ove godine ostvariti minimalni rast od 0,1 odsto, Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je potpunu stagnaciju, dok UniCredit predviđa recesiju sa ekonomskim padom od 0,9 odsto.

Analitičari Raiffeisen banke ukazuju da je tokom trećeg kvartala došlo do značajnog snižavanja prognoza ekonomskog rasta evrozone i zemalja regiona koji su ključni trgovinski partneri BiH i pokretači kretanja motora našeg ekonomskog rasta – izvoza i industrijske proizvodnje.

Industrijska proizvodnja BiH u periodu januar – septembar zabilježila je pad od čak 5,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok sektor građevinarstva bilježi gotovo kontinuirane negativne stope rasta još od 2009, a naznake usporavanja vidljive su i u sektoru maloprodaje. Pad izvozno orijentisane industrijske proizvodnje direktno se odrazio na smanjenje devetomjesečnog izvoza za četiri odsto, na 5,9 milijardi KM.

“Najviše zabrinjavaju pogoršavajući pokazatelji tržišta rada, gdje je u avgustu zvanična stopa nezaposlenosti od 44,3 odsto dostigla gotovo rekord od početka objave podataka od strane Agencije za statistiku BiH”, ističu u Raiffeisen banci.

Navode, takođe, da je rastuća nezaposlenost popraćena očekivanim usporavanjem rasta neto plata, koji je značajno ispod nivoa inflacije (1,5 odsto naprema 2,1 odsto) i ukazuje na snažno opadanje raspoloživog dohotka i kupovne moći bh. građana. Sa druge strane, na slabljenje domaće potrošnje ukazuju i podaci o uvozu robe u BiH koji bilježe stagnaciju, uz evidentno usporavanje stope kreditnog rasta u bankarskom sektoru od pet odsto.

“Stoga, posljednjih mjeseci 2012. i sa objavom ekonomskih pokazatelja za četvrto tromjesečje ne očekujemo značajniji obrat do sada objavljene negativne serije podataka o kretanju bh. ekonomije, već samo usporavanje negativnih stopa rasta”, ocjenjuje se u analizi Raiffeisen banke.

U 2013. očekuju minimalan pozitivan ekonomski rast BiH od 0,5 odsto, što, kako napominju, znači samo određenu stabilizaciju, a nikako oporavak bh. ekonomije, zahvaljujući stabilizaciji izvoza robe i industrijske proizvodnje. Očekuju i minimalnu stopu rasta javne potrošnje i privatnih investicija, uglavnom zbog statističkog efekta niske baze iz 2012, i dalju stagnaciju privatne potrošnje građana.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close