BiH nema pristup evropskom fondu solidarnosti od milijardu eura!

Bosna i Hercegovina nije u poziciji da zatraži pomoć iz Evropskog fonda za solidarnost u katastrofama, jer nema status kandidata za članstvo niti vodi pregovore, izjavila je danas u Briselu Kristalina Georgieva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, civilnu zaštitu i krize, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Ona je potvrdila da Srbija ima pravo tražiti tu vrstu pomoći, a koja može biti i do milijardu eura godišnje, ako se pokaže da su poplave nanijele štetu koja prevazilazi 0,64 posto bruto domaćeg proizvoda (GDP).
– Taj fond je za zemlje članice i one koje su u procesu pregovora. Za BiH ćemo morati pronaći neki drugi modus za realizaciju pomoći. Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File već razmatra opcije u IPA fondovima – kazala je Georgieva.
Ona je najavila skori dolazak u region koji je zahvaćen nezapamćenim poplavama.
– Veoma smo zabrinuti događajima u BiH i Srbiji. Slike koje vidimo su dramatične, a ugrožene su stotine hiljada ljudi. Izražavam pohvale državama i građanima na reakciji i solidarnosti. Razgovarala sam telefonski sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, i jasno je da tim državama treba međunarodna pomoć – navela je Georgieva.
Na pitanje novinara u Briselu kako se BiH, obzirom na njenu ustavnu strukturu, bori sa katastofom, Georgieva je rekla da je vidjela veliku mobilizaciju na terenu.
– Kada pogledate u oči ovakvoj katastrofi onda se ljudi solidarišu. Brine nas kompleksnost BiH, ali ne samo administrativno, nego i geološki i zbog naslijeđa rata. Zato imamo tamo tako brojnu misiju, a vidjeli smo reakciju lokalnih vlasti – kaže Georgieva, prenosi Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close