BiH neće izručiti Orića

U četvrtak navečer u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održana je konferencija za novinare nakon sastanka predsjednika stranaka SDP-a i SBB-a- Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića, potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa Naserom Orićem, čije izručenje od bh vlasti traži Srbija.

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA je izjavio kako je riječ o novom pritisku srbijanskih vlasti na branioce BiH koji je protivan sadržaju Protokola kojeg su potpisala tužilaštva BiH i Srbije. Kako je naveo Izetbegović, prema tom Protokolu,  procesuirati se može samo u slučaju da Srbija dostavi eventualne dokaze o tome da je zločin.

“Nema govora o tome da ćemo mi naše ljude isporučiti sudu u Srbiji. Nećemo braniti eventualne počinioce zločina, ali hoćemo braniti svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno zaslužne branioce odbrane Srebrenice“, poručio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li će Bosna i Hercegovina uputiti pismenu notu Srbiji, Izetbegović je rekao:

„Sasvim sigurno. Imaćemo niz kontakata koji bi trebalo da koriguju odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini“, kazao je Izetbegović.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a je poručio kako predstavnici bh vlasti neće dozvoliti izručenje svojih državljana.

„Niko ne smije prijetiti žrtvama genocida. Nama je stalo da sređujemo odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali se porodice ne mogu stalno prepadati“, kazao je Lagumdžija.

I predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je rekao kako Bosna i Hercegovina neće izručiti pet bh državljana Srbiji.

Naser Orić, ratni komandant je izjavio da od države BiH traže da štiti svoje državljane.

„Ako treba neko da nas procesuira, da nas goni, onda je to država Bosna i Hercegovina, država za koju smo se borili, a ne država koja je izvršila agresiju na ovu našu jedinu Bosnu i Hercegovinu. Mi nismo došli da tražimo milost, nego samo pravdu. Želim da odgovaram našim institucijama, a ne agresorskim institucijama koje su vršile zločin i genocid nad našim narodom“, kazao je Orić.

Inače, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaprimila je zahtjev srbijanskog Interpola o provjeri pet osoba, a radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civila.

Istovremeno, povodom zahtjeva Interpola Srbije, u četvrtak se oglasio i Aleksandar Vučić, potpredsjednik srbijanske Vlade.

“Odbacujem tvrdnje gospodina Orića da Srbija vodi bilo kakvu kampanju protiv njega ili protiv bilo koga drugog pripadnika bošnjačkog ili nekog drugog naroda. Naša obaveza je da istražujemo zločine I mi smo se do danas bavili, pre svega, istraživanjem zločina koje su počinili Srbi. To za nas nije bila nimalo laka tema I mnogo smo toga pokazali zato što hoćemo da se razdvajamo od zločinaca koji pripadaju našem narodu, zato što nećemo da kažemo da su Srbi zločinci već su ti I ti ljudi poimenično zločinci. Ne mislim da se ovo tiče bošnjačkog naroda, ovo se tiče pojedinaca”, kazao je Vučić.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prethodno je saopštilo da vodi istragu protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine.

Naser Orić i još četiri osobe, kako navodi tužilaštvo, osumnjičeni su da su 12. jula 92. u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, ubili devet civila srpske nacionalnosti.

RSE – Dženana Karabegović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close