BiH neatraktivna za strane ulagače

BiH je među najlošije ocijenjenim zemljama srednje i istočne Evrope po atraktivnosti za investicije, s ocjenom 2,4, pokazalo je istraživanje Predstavništva njemačkih komora za trgovinu i industriju (AHK) za 2014. godinu.

Tako se BiH našla u najlošijoj poziciji i u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije, koje su obuhvaćene istraživanjem, a po atraktivnosti za investicije je za nijansu bolja od Ukrajine, Bjelorusije i Kosova.

Ipak, ako je za utjehu, BiH je ove godine zauzela najbolje mjesto na ovoj listi još od 2007, jer je od tada pa do 2013. godine redovno zauzimala 17. poziciju. Pored toga, treba reći da su direktori i menadžeri koji se nalaze na čelu međunarodnih kompanija koje posluju u ovom regionu odgovarali i na pitanje “Da li biste ponovo izabrali svoju zemlju kao prioritetnu lokaciju za investicije”.

“Njih 72 odsto je odgovorilo negativno kada je riječ o BiH, dok je 28 odsto ispitanika odgovorilo pozitivno. Iz Bosne i Hercegovine je u ovom istraživanju učestvovalo 39 ispitanika”, navedeno je u istraživanju.

Inače, ovo istraživanje je pokazalo da je posljednjih devet godina najviše napredovala Poljska, koja se iz sredine ljestvice još prošle godine probila na prvo mjesto i zadržala ga i ove godine, potisnuvši dugogodišnjeg lidera Češku. Bolju percepciju investitora dobijaju Litvanija i Letonija, za razliku od Slovenije, koja pada na toj listi.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da su oni mnogo puta dosad upozoravali na situaciju u BiH.

“BiH, nažalost, nije poboljšala uslove poslovnog ambijenta koji bi bili atraktivni za strane ulagače. Gotovo da se ništa nije promijenilo od devedesetih godina do današnjih dana, za razliku od ostalih koji su, na bazi izmjena i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, pogotovo Srbija i Hrvatska, koje su unaprijedile poslovni ambijent, uspjeli dovesti strane investitore”, rekao je Hasić. Prema njegovim riječima, BiH to nije uradila, a gotovo da se ništa nije promijenilo na strukturalnim i ekonomskim reformama koje je trebalo uraditi i na osnovu njih postati prostor konkurentan za strane investitore.

Sa druge strane, rekao je on, politička nestabilnost, loša poslovna klima, korupcija, siva ekonomija, mnogi zakoni koje je trebalo donijeti, a nisu doneseni, te ogromne administrativne barijere koje su prisutne u BiH, svrstava ovu zemlju na samo dno u odnosu na ostale zemlje, ne samo regiona, nego nas svrstava u rang afričkih zemalja.

“I kao posljedicu svega toga imamo ogroman broj nezaposlenih i neiskorištene kapacitete, iako raspolažemo prirodnim bogatstvima pomoću kojih bi BiH mogla napraviti iskorak, pogotovo za strana ulaganja. I zato tavorimo tu gdje jesmo”, smatra Hasić.

On je istakao da Evropa hoće ekonomiju obima, tržište i zajedničku saradnju i ukoliko vlast ne bude spremna da to uradi, “ova zemlja će vrlo brzo doživjeti krah, i ono što se najavljuje u vezi sa bankrotom je, nažalost, vrlo blizu, iako pojedinci to osporavaju”.

Kako je navedeno u ovom istraživanju, Predstavništva AHK u zemljama centralne i istočne Evrope zajednički su uradili analizu o ekonomskim i investicionim uslovima u pomenutom regionu. Cilj je bio da pruži pouzdane, uporedive podatke, bez predrasuda, o uslovima rada u ovim zemljama, a najpouzdanije podatke svakako su dali direktori koji se nalaze na čelu međunarodnih kompanija koje posluju u ovom regionu. Tokom 2014. godine, čak 1.435 direktora i menadžera odgovorilo je na upitnik, što ovo istraživanje čini najširim i najdetaljnijim ove vrste.

“Centralna i istočna Evropa ima veoma važnu ulogu za njemačku ekonomiju. Skoro 10 odsto njemačkih direktnih investicija je usmjereno upravo ka ovom regionu, što je daleko više u odnosu na njemačke investicije u Kini”, navedeno je u obrazoženju istraživanja i dodato da u ovaj region odlazi čak 10 odsto sveukupnog njemačkog izvoza, što obezbjeđuje na hiljade radnih mjesta u Njemačkoj.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close