BiHPolitika

BiH nazadovala u globalnom indeksu vladavine prava

WORLD JUSTICE PROJECT

World Justice Project (WJP) objavio je rang-listu zemalja poredanih po kriterijumu vladavine prava, a na osnovu istraživanja kroz 3.800 anketa nad 120.000 domaćinstava u 126 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina je zauzela 60. mjesto.WJP-ev tzv. Rule of Law Index 2019 obraća pažnju na osam važnih faktora prilikom kreiranja liste – ograničenje dosega moći vlasti, odsustvo korupcije, transparentna vlada, osnovna ljudska prava, red i bezbjednost, regulatorni aspekt, krivično zakonodavstvo i građansko pravo.

BiH je zauzela 60. mjesto na rang-listi, a prošle godine je bila pozicionirana na 56. mjestu. Ipak, nazadovanje je za samo jedno mjesto, s obzirom da je u februaru 2018. godine tretirano samo 113. država, dok je na novoj listi njih 126, kaže se u saopćenju WJP-a.

Naša zemlja je pozicionirana kao treća najbolja država na podlisti istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, te 17. na podlisti koja tretira države sa prosječnim višim srednjim prihodom građana.

Detalji za Bosnu i Hercegovinu bit će objavljeni u četvrtak 28. februara.

Istočnoevropsku i centralnoazijsku grupu čini BiH, Albanija, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Rusija; Srbija; Turska, Ukrajina i Uzbekistan. Države sa prosječnim višim srednjim prihodom građana su BiH, Albanija, Alžir; Bjelorusija; Belize, Bocvana, Brazil, Bugarska, Kina, Kolumbija, Kostarika, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, Grenada, Gvatemala, Gvajana, Iran, Jamajka, Jordan, Kazahstan, Liban, Sjeverna Makedonija, Malezija, Mauricijus, Meksiko, Namibija, Peru, Rumunija, Rusija, Srbija, Južna Afrika, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Surinam, Tajland, Turska i Venecuela.

Najbolje rangirane države na cjelokupnoj listi su Danska, Norveška i Finska, a najlošije rangirane su Republika Kongo, Kambodža i Venecuela.

Globalno, novo saopćenje pokazuje da je više država doživjelo pogoršanje nego poboljšanje vladavine zakona već drugu godinu zaredom. Tako se može zaključiti da, gledajući prosjek, vladavina prava u svijetu registruje pad već dvije godine.

Čak 61 zemlja registrovala je pad, 23 su ostale iste,a njih 29 su napredovale.

Kako izvještava WJP, najveći pad desio se u faktoru ograničenja dosega moći vlasti, pa se može zaključiti da su autoritativni režimi odigrali ključnu ulogu u gušenju valdavine prava.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close