BiH na 87. mjestu svjetske ljestvice konkurentnosti WEF-a

Šestu godinu zaredom na tabeli konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) nalazi se Švicarska.
Izvještaj za 2014-2015 godinu objavljen je u periodu kada je svjetska ekonomija konačno ostavila iza sebe najgori period ekonomske krize.
U izvještaju se konkurentnost definira kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti neke zemlje”, a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o učinkovitosti vlasti i transparentnosti.

Bosna i Hercegovina se ove godine na skali konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma popela za jedno mjesto i nalazi na 87. poziciji od 148 zemalja, izvještava Indikator.ba.
Bosna i Hercegovina ima skor od 4,0 na skali od 1 do 7, što je bolje nego u prethodnom izvještaju kada je ocjena bila 3,8.
Kao najproblematičniji faktori za poslovanje u BiH u izvještaju se navode loša radna etika i nacionalna radna snaga, neučinkovita državna birokracija, pristup finansiranju, nedovoljno obrazovana radna snaga, ograničavajući propisi o radu, neadekvatna infrastruktura, nedovoljan kapacitet za inovacije, korupcija, inflacija, slabo javno zdravstvo, nestabilnost politika, porezne stope, kriminal i krađa, porezni, te devizni propisi.
Među brojnim indikatorima u izvještaju WEF-a dobar plasman BiH ima u uticaju poreza na poticaje za ulaganja gdje smo na 14. mjestu, dok smo po ukupnoj poreznoj stopi u odnosu na dobit na 22. mjestu.
Visoko (16.) mjesto držimo po indikatoru duga opće vlade, kao i po bruto nacionalnoj štednji (23.mjesto) i vladinoj bilanci u odnosu na GDP (25. mjesto).
U kategoriji vlasničkih prava dobili smo ocjenu 3,9 i nalazimo se na 41. mjestu, a po zaštiti intelektualnog vlasništva smo 47. sa ocjenom 4,1.
U sredini globalne ljestvice smo po kvalitetu cjelokupne infrastrukture, gdje zauzimamo 78. mjesto, pri čemu imamo bolji kvalitet puteva i željeznice (oboje 59. mjesto) nego zračne transportne (94. mjesto) i lučke infrastukture (147. mjesto).
Dok smo po dostupnosti avionskih sjedišta (sedmično po kilometru) vrlo loši na 141. mjestu, po pretplatnicima mobilne telefonije smo na visokom 20. mjestu.
U segmentu zdravlja i edukacije smo prilično loše rangirani, kao i u segmentu poslovne sofisticiranosti i inovacija.
Kad je poslovanje u pitanju, po količini lokalnih dobaljača smo 130., a po njihovom kvalitetu 124. Po sofisticiranosti kvaliteta proizvodnje smo 117., a po opsegu marketinga 121.
Na listi WEF-a ove godine najkonkurentnija je Švicarska koja je dobila prosječnu ocjenu 5,7 od maksimalnih sedam.
Kao i lani, iza Švicarske slijedi Singapur, dok su na trećem mjestu sada SAD, koje su lani bile na petom mjestu.
Finska je pala s lanjskog trećeg na četvrto mjesto, a slijedi Njemačka, dok je na šestom mjestu Japan, koji je napredovao tri mjesta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close