BiH na 105. mjestu po slobodi medija

Bosna i Hercegovina se nalazi na 105. mjestu po slobodi medija, što znači da je djelimično medijski slobodna, ocijenjeno je u danas objavljenom izvještaju američke nevladine organizacije “Fridom haus” za 2013, u kojem se ističe da su slobode medija u svijetu pale na najniži nivo od 1996.

Srbija se nalazi na 74. mjestu, a među bivšim jugoslovenskim republikama, ispred Srbije je na toj listi samo Slovenija, dok su iza nje Crna Gora, Hrvatska, Kosovo – koje je rangirano odvojeno od Srbije, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

U vrhu rang liste po slobodi medija su Švedska, Norveška, Holandija i Finska, u stopu ih prate Belgija, Švajcarska i Luksemburg, dok je na samom dnu Sjeverna Koreja, iza Turkmenistana, Uzbekistana i Eritreje.

Opadanje slobode medija u svijetu djelimično je rezultat značajnog nazadovanja u nekoliko država Bliskog istoka, uključujući Egipat, Libiju i Jordan, kao i zapaženog pada u Turskoj, Ukrajini i mnogim zemljama na istoku Afrike, ali i pogoršanog i relativno otvorenog medijskog okruženja u SAD, objašnjava se u izvještaju.

Uz konstataciju da tek svaka sedma osoba živi u zemlji sa “slobodnom” štampom, “Fridom haus” navodi da su, uprkos pozitivnom razvoju događaja na tom planu u izvjesnom broju zemalja, prije svega u supsaharskoj Africi, u svim drugim regionima zabilježene dominantne tendencije nazadovanja.

To znači, navodi se u izvještaju, da samo 14 odsto svjetskog stanovništva živi u zemljama u kojima je izvještavanje o političkim događajima adekvatno, bezbjednost novinara zagarantovana, miješanje države u medijska pitanja minimalno, a štampa nije podvrgnuta bilo kakvim neprimjerenim pravnim ili ekonomskim pritiscima.

Kriterijumi na osnovu kojih ova organizacija rangira zemlje po stepenu slobode medija sa poenima od nula (najslobodnije) do 100 (najmanje slobodne) su pravno, političko i ekonomsko okruženje.

U najnovijem izdanju godišnjeg izvještaja, koji “Fridom haus” objavljuje od 1980, zaključuje se da je prošlogodišnji pad slobode medija u svijetu uzrokovan pokušajima vlada, naročito u autoritarnim državama ili polarizovanim političkim okruženjima, da kontrolišu sadržinu vijesti, kao i ograničenjima za strane izvještače ili za objavljivanje vijesti i korišćenje društvenih mreža.

Pored toga, sloboda štampe u nekim zemljama ugrožena je uticajem privatnih vlasnika, prije svega onih koji imaju bliske veze s vladama ili vladajućim partijama, a koji mijenjaju uredničke stavove ili otpuštaju osoblje nakon što objave nezavisne vijesti.

Ovi faktori su bili ključni za većinu zabilježenih padova slobodnog novinarstva u prošloj godini, kao i za prelazak sa djelimično slobodnog na neslobodan status u Libiji, Južnom Sudanu, Turskoj, Ukrajini i Zambiji.

Značajno opadanje je registrovano u Crnoj Gori, Centralnoafričkoj Republici, Egiptu, Grčkoj, Jordanu, Keniji, Mozambiku, Tanzaniji i Ugandi, navodi se u dokumentu.

Crna Gora je na rang listi po slobodi medija nešto pala, jer je prošle godine imala 36, a ove 39 bodova, što je rezultat neprijateljske zvanične retorike u pogledu štampe i nekažnjivosti za napade na novinare, konstatuje “Fridom haus”.

Pored toga, uticajne autoritarne sile kao što su Kina i Rusija nastavile su da strogo kontrolišu osnovne štampane i eletronske medije, pokušavajući istovremeno da kontrolišu i nezavisnije stavove izražene bilo u sferi blogova ili stranih novinskih izvora.

Čak ni otvorenija medijska okruženja nisu imuna na pritiske na slobodu štampe, navodi američka nevladina organizacija, uz zaključak da je prošle godine zabilježen najveći pad slobode medija u protekloj deceniji u SAD, usljed pokušaja vlade da kontroliše informisanje o pitanjima nacionalne bezbjednosti.

magazinplus.eu – buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close