BiH mora preokrenuti negativne ekonomske trendove

Ekonomija – Nikola Grabovac za TV1

Privreda BiH je pred kolapsom, tvrdnja je Nikole Grabovca, ekonomskog stručnjaka i bivšeg ministra finansija FBiH. Dokaz za to je činjenica da je broj zaposlenih u našoj zemlji je daleko manji nego prije rata i teško da će se to dostići u dogledno vrijeme, a broj penzionera se povećava.

Također, budžeti su u deficitu, a obim proizvodnje, iako blago raste, u odnosu na predratnu je daleko niži.

„Obim izvoza je znatno manji od uvoza, pa prema tome svi parametri ukazuju na lošu situaciju. U svojoj knjizi sam ukazao na četiri koraka do prokletstva siromašnih država, a to su zbunjujuća i nejasna privatizacija, zatim tu je uvođenje liberalizacije u politiku cijena, te izvođenje na slobodu kounalnih usluga. Sve je to urađeno u BiH. Četvrti korak, u kome se nalazimo, je da MMF i Svjetska banka kreditiraju BiH sa ciljem da to prestanu kada ne budemo mogli vraćati dugove i kažu da moramo prodati objekte koji još budu u vlasništvu države. To su telekomunikacije, elektroprivrede, šume, vode…“, objašnjava Grabovac.

Rješenje je da Vijeće ministara preduzme mjere  i formira mladi tim stručnjaka. BiH za pokretanje privrede, kategoričan je Grabovac, nisu potrebna sredstva međunarodnih finansijera.

Dodaje da je u BiH oko 66 posto nezaposlenih.

„BiH ima oko 3,8 miliona stanovnika, od toga je 50 posto radno neaktivno. Drugih 50 posto  je potencijalno radno aktivno. Oko 400 do 500 hiljada ljudi je prijavljeno na zavode za zapošljevanje. Ostali nisu i oni su „zaposleni“ prema procjenama međunarodnih institucija. To je apsurd. Čovjek mora ispunjavati četiri elementa da se tretira kao nezaposlen. To su da ne radi, da želi da radi, te da se čovjek u zadnje četiri sedmice mora javljati da traži posao. To je element koji skida nezaposlenost. Očito je da onaj milion koji nedostaje je obeshrabren i ne želi gubiti vrijeme po zavodima. Tada se briše i računa kao zaposlen“, jasan je Grabovac.

Prenošenje penzija na budžet u RS ocjenjuje sipanjem iz šupljeg u prazno.  Trenutna situacije negativno utiče na investicije, poručuje. Naglašava i da se sada ne mogu ostvariti rezultati koji su ostvarivani kada je bio na čelu federalnog Ministarstva finansija.

„Zato što novo punjenje budžeta ne daje nikakvu mogućnost ministrima, oni od njega soro nemaju ništa. Punjenje budžeta sada je toliko destimulirano da su svi stimulirani da ga ne pune. Nedostajući novac uzimamo od MMF-a i jasno je da smo ostali već bez dobara“, kategoričan je Nikola Grabovac.

Sve što je u interesu poslodavca ne smije se dati radniku, istakao je Grabovac komentirajući novi Zakon o radu u FBiH.

Tvrdi da je vrijeme da sindikati zaštite ljude. Nezaposlene mora zaštiti Vlada.

Poručuje Grabovac sindikatima da energično zaštite interese radnika.

POGLEDAJTE VIDEO

(TV1)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close