logo
bios

BiH mora nastaviti sa reformama kako bi bila kredibilan kandidat za članstvo

Objavljeno prije 12 mjeseci . u sri, maj 29th, 2019

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn održali su konferenciju za medije nakon predstavljanja Paketa proširenja Evropske komisije za 2019. godinu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Mogherini je kazala kako će EU nastaviti s podrškom balkanskim zemljama na putu u EU.
 
Kada je u pitanju Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za status kandidata za članstvo u EU, Mogherini je istakla da je Komisija definirala detaljne prioritete u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave čija je realizacija potrebna kako bi se zemlja nastavila kretati ka dobijanju kandidatskog statusa i započinjanju pregovora.

Mogherini je istakla kako se i iz izvještaja komesara Hahna vidi da je BiH ostvarila određeni napredak, ali da je potrebno nastaviti s potrebnim reformama kako bi zemlja bila kredibilan kandidat za članstvo u EU.

„Formiranje Vlade Bosne i Hercegovine je vrlo bitno za početak provođenja potrebnih reformi o kojima je danas govorio komesar Hahn“, kazala je Mogherini. 

„Prethodnih godina EU je uložila puno toga u zemlje Zapadnog Balkana i svjedočili smo velikim rezultatima, posebno treba istaći Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su provele velike reforme, i to je nešto što priznajemo i cijenimo kao historijske promjene za cijelku regiju“, kazala je Mogherini. 

Ona je istakla kao primjer dobrih reformu pravosudnu reformu koju je provela Albanija, zbog čega je izdata preporuka za početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pored Mogherini na konferenciji za medije je govorio i Komesar za susjedsku politiku i proširenje EU Johannes Hahn koji je još jednom istakao napredak Sjeverne Makedonije i Albanije.

Hahn je istakao kako je sada od ključne važnosti da se formiraju vlade u BiH. 

Komesar Hahn je kazao da je Evropska komisija usvojila Mišljenje o aplikaciji za članstvo, o kojoj će odlučivati Vijeće EU-a.

„Ključno je sada da se formiraju vlasti na svim nivoima bez daljeg odgađanja. To naglašavam jer ne možemo preporučiti zemljama članicama da od nas zatraže da nastavimo sa ovim ako nije formirana vlast. Pozivamo sve političke lidere da rade na formiranju vlasti na federalnom, ali također i na državnom nivou, uzimajući u obzir da su Opći izbori održani u oktobru prošle godine“, zaključio je Hahn na kraju obraćanja medijima.


(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh