BiH godišnje gubi 100 miliona maraka

Iako zakon jasno propisuje da Komisija za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva treba napraviti esencijalnu listu lijekova na državnom nivou koju upućuje Vijeću ministara BiH, to se nikada nije desilo, zbog čega država gubi stotine miliona maraka. Na ovaj problem na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH javno je ukazao poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đugum.

Druge cijene

– Sistemski i po zakonu nije riješeno pitanje esencijalne liste lijekova koja se treba odrediti na državnom nivou. Lista lijekova mora biti onakva kakva je preporučena zakonom. Postoje Komisija za lijekove, Stručno vijeće i Agencija za lijekove, kao i Vijeće ministara koje usvaja listu lijekova. Međutim, nikad nije napravljena državna lista – kazao je Đugum.

On je pojasnio da se trenutno cijene formiraju na entitetskim nivoima te se razlikuju u Federaciji i Republici Srpskoj.

– Nemoguće je, ako se entitetske liste prave prema važećem zakonu, da imamo lijek koji je 50 posto skuplji u jednom u odnosu na drugi entitet – upozorio je Đugum.

Nedopustivo je, dodao je, da postoje velika odstupanja u entitetskim listama lijekova. Također, istakao je da bi se na godišnjem nivou, ako bi konačno profunkcionirao sistem, na kupovini lijekova mogla napraviti ušteda od 100 miliona maraka.

– Cilj je da se poboljšaju uvjeti rada, daju više plaće zdravstvenim radnicima i pruže bolje usluge pacijentima. Zavodima bi više novca ostajalo, što bi koristilo građanima. Nejasno je zašto je ovaj problem ostao po strani – dodao je Đugum.

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove BiH, za “Avaz” je potvrdila da je Komisija za lijekove dužna napraviti esencijalnu listu na državnom nivou, ali da to nikada od 2009. godine nisu uspjeli.

Prvi zadatak

– To nam je bio prvi zadatak – donošenje esencijalne liste. Ali Agencija nikada nije mogla proslijediti tu listu dalje jer je nikada nisu usaglasili entitetski ministri, a Komisija za lijekove ju je u više navrata pravila – pojasnila je Grubiša.

Kada je riječ o cijenama lijekova, Grubiša tvrdi da Agencija još ne regulira cijene lijekova kada su u pitanju fondovske cijene.

– Agencija nema nikakve mogućnosti da utječe na cijene. Ali, ako govorimo o maloprodajnim cijenama koje se nalaze u apotekama, tu su različite marže u entitetima. Od 1. januara Agencija će odrediti koje su to maksimalne cijene preko koje proizvođači neće moći ići – dodala je Grubiša.

Uskoro zasjeda Komisija

Grubiša kaže da u toku januara ponovo zasjeda Komisija za lijekove, kada će biti održana tematska sjednica u vezi s ovim problemom.

– Ne smiju biti ugrožena prava pacijenata. Ali moram napomenuti da se lista od entitetskih ministara zdravlja uvijek vraćala Komisiji, jer se neko ne bi složio u vezi s nekim lijekom – dodala je Grubiša.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close