BiH da primjenjuje Zakon o nestalima

Vlasti u BiH moraju da osiguraju da najvažniji dijelovi zakona, koji devet godina nisu sprovođeni, počnu da se primjenjuju u praksi, kažu u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP).

Denis Džidić
BIRN

Direktorica ICMP-a Ketrin Bomberger rekla je u četvrtak na konferenciji u Sarajevu da su vlasti BiH ostvarile veliki uspjeh identifikacijom i pronalaženjem dvije trećine od ukupno 30.000 osoba nestalih tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Međutim, ona je dodala da hiljade porodica i dalje čekaju da tela njihovih najmilijih budu pronađena.

“Kako bi se nastavila potraga za nestalim, potrebno je da se ojačaju Institut za nestale osobe [BiH] i Tužilaštvo BiH, koji nose aktivnosti traganja“, rekla je Bomberger.

“Takođe, BiH mora da osigura potpunu primjenu Zakona o nestalim osobama – posebno u odnosu na formiranje centralizovane evidencije o nestalim i kreiranje fonda za porodice nestalih, kako bi im se omogućila ekonomska prava”, dodala je ona.

Zakon o nestalim osobama usvojen je 2005. godine, ali glavni njegovi delovi i dalje nisu primenjivani u praksi.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović istakao je na konferenciji da je u protekle dvije godine znatno ubrzan proces traganja za nestalim, što je dovelo i do većeg broja podignutih optužnica za ratne zločine.

“U protekle dvije godine smo podigli oko 100 optužnica za ratne zločine i neke od tih optužnica bile su za složene slučajeve, ali za mene je svaki zločin isti i svaki zločinac isti”, rekao je Salihović.

Salihović je istakao i da Tužilaštvo BiH namerava da se uključi u nastojanja da dođe do implementacije Zakona o nestalim osobama, dodavši da je, prema njegovom mišljenju, formiranje fonda podrške žrtvama “najvažnije pitanje”.

Izveštaj koji je ICMP objavila na konferenciji takođe preporučuje da Tužilaštvo BiH i Institut za nestale osobe koriste satelitske tehnologije u traganju za skrivenim masovnim grobnicama, kao i da se okonča revizija 12 mrtvačnica u BiH, gde bi prethodno neidentifikovane osobe iz rata mogle da budu pronađene.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close