BiH će ispuniti uslove MMF-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda obavijestio je danas ambasadora SAD-a u BiH Patricka Moona da će BiH ispuniti uslove MMF-a i da će do kraja godine imati usvojen budžet za 2014. godinu, kao i globalni fiskalni okvir.

Bevanda je Moona upoznao o provođenju ciljeva iz Mape puta i radu koordinacionog mehanizma o kojem će, početkom septembra na sastanku u Bruxellesu, upoznati sve učesnike, evropske zvaničnike i političke lidere iz BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je tokom oproštajne posjete ambasadora SAD-a izrazio zahvalnost za značajnu ulogu koju ta zemlja ima u izgradnji društva u BiH, za dugogodišnje prijateljske odnose SAD-a prema BiH, te za podršku koju SAD daju na putu ka integrisanju BiH u NATO i EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poželio je Moonu uspjeh u nastavku karijere i izrazio nadu u nastavak uspješne saradnje BiH i SAD-a.

Moon je rekao da će BiH i dalje imati podršku SAD-a i naglasio da njegova zemlja izuzetno cijeni i daje punu podršku posvećenosti Bevande i Savjetu ministara BiH u prevazilaženju izazova s kojima se suočavaju.

On je istakao da je za dalji razvoj BiH u narednom periodu neophodno postići dogovor u vezi sa vojnom imovinom, te da BiH neće postati kandidat za NATO dok to pitanje ne bude riješeno, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu treba raditi na otklanjanju problema koji su prouzrokovali gubitak sredstava od IPA fondova, prijeko potrebnih za poboljšanje ekonomske situacije.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close