BiH bi mogla godišnje gubiti i do 100 miliona eura

Političari ne rade, a država ne ispunjava svoje obaveze. Bosna i Hercegovina opet je najgora u regionu. Zemlji prijeti gubitak od 100 miliona eura godišnje, i to u narednih šest godina. 

Radi se o oduzimanju sredstava iz IPA fondova od 2014. do 2020., ukoliko BiH ne usvoji strategiju u oblasti energetike. Na ovogodišnjem ministarskom vijeću Energetske zajednice, BiH bila je oštro kritikovana zbog nepoštivanja pravnog okvira Zajednice, izvještava FTV.

Rok Bosni i Hercegovini za usvajanje Strategije u oblasti energetike je svega mjesec i po. Poruka je to Energetske zajednice o obavezama BiH u preuzimanju evropske pravne stečevine. “Ako neće poštivati obaveze koje je preuzela kao članica onda slijede sankcije, a prva je nemogućnost crpljenja IPA fondova što je približno 100 miliona eura godišnje”, kazao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.
To je tek dio priče. Po implementaciji direktiva Energetske zajednice, najlošiji smo u regionu i prva zemlja osuđena na zadnjem ministarskom savjetu Energetske zajednice. Prijete nam sankcijama zbog nepostojanja zakona o gasu. Nezaobilazna tema je i Elektroprijenos. Treba ga hitno deblokirati jer je bitan i za stabilnost snadbijevanja električnom energijom u BiH, ali i regionu. Dok je našoj vlasti prioritet podjela dividende, zanemaruju mnoge već dogovorene obaveze.
“Što se tiče Elektroprijenosa, EU je iznijela svoj stav, odnosno mapu puta na koji način je moguće razgovarati o podjeli dividende, ali prije toga treba ispuniti niz zahtjeva, kao što su promjena uprave i usvajanje desetogodišnjih planova razvoja. Dakle, bez mape puta ne možemo računati na podršku EU ni u domenu Elektroprenosa”, kazao je Mirza Kušljugić, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
A ukoliko bi, u slučaju hidrocentrala na srednjoj Drini, BiH dala saglasnost Italiji da to bude njihov nacionalni cilj, jasno je rečeno da do 2020. nećemo moći ispuniti obaveze o povećanju izvora obnovljive energije.

Među ovim obavezama su i osiguranje naftnih rezervi te zabrana odsumporavanja zbog kojeg bi za najviše pet godina mogli zatvoriti Termoelektrane Ugljevik i Gacko.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close