Bieber: BiH služi Rusiji da pošalje jasan signal Evropskoj uniji

Ako njemačko-britanska inicijativa za BiH propadne, siguran sam da EU dugo vremena neće pokazati interes za ovu zemlju, upozorava u razgovoru za Deutsche Welle Florian Bieber, ekspert za jugoistočnu Evrop

Autor: Deutsche Welle

Po njegovim riječima, prije svega, veoma je bitno da je inicijativa došla od dvije važne države članice EU, što joj daje na težini, posebno zbog toga što su Velika Britanija i Njemačka u prošlosti imale sasvim različite poglede na Bosnu i Hercegovinu.

“Važno je primijetiti da su pojedine druge zemlje članice EU, ali također i SAD učestvovale u ovoj inicijativi, tako da ona ima prilično široku osnovu. Smatram da je otvoreno pismo također pozitivan korak, jer se tako direktno komunicira sa bh. javnošću. Mada bih ja želio da je upotrijebljen još jasniji jezik, ali ovo je prvi korak koji se ne oslanja isključivo na elite u BiH” rekao je Bieber.

Najveći nedostatak inicijative, smatra on, je što će je u Bosni i Hercegovini sigurno tumačiti na način da EU snižava kriterijume i da odustaje od presude “Sejdić – Finci”.

“Ovdje postoji rizik da pojedini političari u Bosni i Hercegovini to predstave kao pogrešan signal. Odnosno, da ako se dovoljno dugo čeka, može se ići dalje i bez ispunjavanja uslova EU”, istakao je.

Upitan po čemu je ova inicijativa nova i šta je razlikuje od prethodnih, kaže da je najvažnija razlika u tome da ekonomske reforme stoje u prvom planu i da je priznato nezadovoljstvo stanovništva, koje je bilo vidljivo na februarskim protestima.

“Naravno da ova inicijativa još nije prava strategija, tako da cijeli sadržaj tek mora biti definisan. Tek tada ćemo vidjeti, koliko zapravo inicijativa predstavlja stvarni napredak”, kaže Bieber.

Inicijativa takođe reflektuje frustracije Bosnom i Hercegovinom, osjećaj da se i nakon mnogo pokušaja i ponuda skoro ništa nije pokrenulo.

“Ja ne vidim inicijativu kao ultimatum, ali mislim da će spremnost za dalje angažovanje biti smanjena ukoliko incijativa propadne. Pojedine države članice naglašavaju da je EU Bosni i Hercegovini glasno i jasno dala ponudu za članstvo u Uniji, i da isključivo na Bosni i Hercegovini leži da ispuni uslove. Ako inicijativa propadne, onda sam siguran da EU dugo vremena neće pokazati interes za Bosnu i Hercegovinu”, upozorio je Bieber.

U inicijativi se snažno zagovaraju institucionalne reforme na svim nivoima države, te najavljuje njihov opsežan plan.

Upitan da li to znači da bi moglo uskoro doći do revizije Dejtonskog sporazuma, rekao je da je cilj urediti državu tako da može pristupiti EU, ni manje ni više.

“To ne znači da su Bosni i Hercegovini potrebne fundamentalne promjene, već se radi o tome da se jasno definiše sve ono neophodno za pristupne pregovore. Važno je da pismo govori o institucionalnim, a ne ustavnim reformama. Iako su dugoročno ustavne reforme važne, prema mom mišljenju, u inicijativi se ne radi o promjeni Daytona, već o stvaranju ili pak reformi institucija, koje će omogućiti pregovore i efikasno donošenje odluka”, naveo je Bieber.

Komentirajući i širi kontekst u kojem se ova inicijativa najavljuje, odnosno “budući da ni Rusija ni Turska ne sjede skrštenih ruku u pogledu ambicija prema BiH”, te postoji li kod EU bojazan da bi BiH mogla biti svakim danom dalje od Unije, rekao je da sigurno postoji briga da Rusija zbog zategnutih odnosa sa Zapadom može igrati destruktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini.

“EU polako postaje jasno da bi mogla “izgubiti” zapadni Balkan, ako je perspektiva pristupanja predaleko ili ako sama EU izgleda nezainteresovana”, istaknuo je.

Rusija je uskratila podršku Misiji EUFOR u BiH, tvrdeći da međunarodno prisustvo u ovoj zemlji može biti shvaćeno kao “guranje” BiH u pravcu EU. Bieber je ocijenio da Bosna i Hercegovina i glasanje o produžetku mandata EUFOR-a u ovoj zemlji služi Rusiji za to da EU pošalje jasan signal: “Mi vam možemo praviti poteškoće, ako vi nama pravite probleme u Ukrajini”.

Na kraju razgovora je ocijenio da je posao koji predstoji u BiH “ogroman”.

“Naravno da vlade same ne mogu poboljšati ekonomski položaj, regionalni i globalni okviri su također presudni, ali Bosna i Hercegovina reformama može postati atraktivnija za investicije i približavanjem Evropskoj uniji može se poboljšati ekonomski položaj. Nažalost, najvažnije partije ne daju signal da će ozbiljno pristupiti reformama i procesu približavanja EU. Smatram da, ukoliko se nastavi stagnacija u kombinaciji sa korupcijom, kao što je bilo proteklih godina, pitanje je vremena kada će doći do novih protesta. Onda bi vladama moglo biti gusto, kao što je to bio slučaj u februaru”, zaključio je Bieber.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close