Bh. umjetnici na Bijenalu mladih: “Drvo života” u vremenu čovjekovog otuđenja

drugoj polovini listopada u Milanu i Genovi bit će održano 17. Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana. Riječ je o manifestaciji koja okuplja umjetnike od 18 do 30 godina iz različitih gradova euro-mediteranske regije. Umjetnici iz Bosne i Hercegovine na Bijenalu učestvuju od 1994. godine, a 2001. godine Sarajevo je bilo i domaćin Bijenala.

Bosnu i Hercegovinu će na 17. Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana predstavljati 11 umjetnika – u oblasti muzike, poezije, gastronomije i vizuelne umjetnosti. Oni su izabrani putem natječaja koji je objavljen početkom godine, a koji je zaključen u svibnju.

U oblasti vizuelne umjetnosti Nelisa Baždar, Ira Skopljak i Marija Ličinapredstavit će rad „Drvo života – čovjek smrti“, o čemu jedna od autorica, Marija Ličina, kaže:

„Budući da je tema ovog Bijenala bila ‘No Food's Land’, mi smo se odlučili da prikažemo koncept otuđenja čovjeka od prirode i uništavanja prirode i posredno time sebe.“

Ira Skopljak (L), Marija Ličina (S) i Nelisa BazdarIra Skopljak (L), Marija Ličina (S) i Nelisa Bazdar

Rad se sastoji od skulpture drveta, video rada i performansa, koji će biti izveden na bijenalu, dodaje Ličina.

„Drvo je napravljeno od kombinacije prirodnih i vještačkih materijala, čime smo htjeli da pokažemo kako čovjek sve više gura prirodu od sebe, odbacuje je zbog materijalizma, zbog želje za profitom, uništava sve, jedino što sije – umjesto parkova i prirode koja nam daje život, plodove, kisik – beton i smrt.“

Kroz ovaj rad umjetnice su se dotakle i problema smoga, koji je posebno izražen u Sarajevu, objašnjava Ira Skopljak.

„Vidimo da plodovi više nisu domaći proizvod, a htjele smo također da kažemo da taj smog dosta zagađuje našu planetu.“

U kategoriji književnosti, BiH će predstavljati Alma Gačanin video radom i poezijom inspiriranom Descartesovom izrekom “Cogito ergo sum”.

„To je naziv pjesme koja skupa s videom kritizira način na koji mi konzumiramo život, kritizira i to kako smo mi konzumirani od tehnologije, kako smo postali previše ovisni o tehnologiji, socijalnim mrežama, od takvog načina života koji ima jako malo veze s realnošću, puno više s nekim iluzijama. Ovaj moj rad, poezija i video rad, propituju ove načine življenja i voljenja u virtualnom svijetu u odnosu na realni svijet.“

Na Bijenalu će se predstaviti mladi bh. muzičari. Ovaj put će to biti grupa „The last location“, koja će se predstaviti autorskim pjesmama sa posljednjeg albuma.

„Ja sam već bio učesnik Bijenala 2008. i znam koliko to znači za mlade ljude u Bosni i Hercegovini. Drago mi je što sam opet ispunio kriterije sa svojim bendom i izabran da učestvujem na Bijenalu. Mislim da je to pokazatelj da mladi ljudi u BiH zaslužuju da budu dijelom evropske kulture i sa svojim vršnjacima da prezentuju ono što imaju da kažu. Mi imamo svoj set od sat vremena na kojem sviramo svoj zadnji album. I to nam je drago“, kaže gitarista benda Muhamed Latić.

Do sada je BiH na bijenalima predstavljalo više od 450 umjetnika u 11 gradova. Prvo predstavljanje bh. umjetnici su imali u Lisabonu 1994. godine, a 2001. godine Sarajevo je bilo domaćin Bijenala.

„Želio bih da vam skrenem pažnju da tih skoro petsto umjetnika iz Bosne i Hercegovine danas čine u glavnini kulturnu scenu BiH, tako da vjerujem da će i ova generacija, dio te generacije koji ostane zainteresiran za umjetnost i kulturu, to isto biti“, ističe Ibrahim Spahić, izvršni direktor Međunarodnog centra za mir, inače člana Međunarodne asocijacije bijenala (BJCEM).

Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana prvi put je održano 1985. godine u Barceloni i ove godine obilježava 30. obljetnicu postojanja. U fokusu su živi susreti umjetnika, kustosa i publike, koji se predstavljaju izložbama, urbanim akcijama, performansima, radionicama i razgovorima.


Ivan Katavić

[email protected]

Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close