Bh. proizvodi neće moći u EU?

Upozorio je na to Duljko Hasić, analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, uoči održavanja seminara “Izvoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH – nadležnosti i zakonske obaveze institucija i privrednih subjekata”, održanog danas u Banjaluci.

“Privrednici agroindustrijske oblasti napravili su značajan napredak i gotovo su sasvim spremni. Najveća kočnica za nastavak izvoza u Hrvatsku nakon 1. jula je kašnjenje institucija i mogućnosti sertifikovanja bh. laboratorija”, kaže Hasić.

On je ovom prilikom istakao da BiH ne bi ovoliko kasnila s ispunjavanjem izvoznih uslova da je zakonodovni okvir iz oblasti higijenskog paketa i mikrobioloških kriterijuma, inače neophodan za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU, umjesto u oktobru prošle godine, usvojen prije dvije godine.

“Osnovni razlog zbog kojeg higijenski paket nije usvojen na vrijeme leži u problemu nekoordinacije entitetskih resornih ministarstava i nepostojanja ministarstva poljoprivrede na državnom nivou. Sada je kasno, vrijeme je izgubljeno i šteta je već napravljena”, konstatovao je on.

Ipak, prema njegovim riječima, BiH mora što hitnije nastaviti da radi na ispunjavanju svih uslova iz oblasti: sanitarne, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, koje će joj omogućiti izvoz u EU.

-Najveća kočnica za nastavak izvoza u Hrvatsku nakon 1. jula je kašnjenje institucija i mogućnosti sertifikovanja bh. laboratorija

On je podsjetio da BiH od proizvoda animalnog porijekla, do ovog trenutka u EU može izvoziti samo ribu, sirovu kožu i med, dok su svi ostali proizvodi “na čekanju”.

Hasić je naglasio da BiH uoči ulaska Hrvatske u EU mora insistirati na tome da dobije još jedan, treći, granični prelaz ka EU.

“Granični prelaz na Bijači nije još završen, prelaz u Gradišci je potpuno bezuslovan i neopremljen. Ovi radovi se moraju što prije aktivirati. Inače, mi smo usmjerili svoje aktivnosti ka tome da BiH dobije i granični prelaz Izačić, kod Bihaća, koji je u potpunosti opremljen za izvoz u EU”, rekao je Hasić.

On je dodao da u svjetlu ulaska Hrvatske u EU dodatni problem predstavlja prolaz kroz Neumski koridor i pristup teritorijalnim vodama luke Ploče, te da se na ovom polju mora definisati krajnji dogovor između obje strane.

Slobodanka Čekić, viši stručni saradnik u Kancelariji za veterinarstvo BiH, ovom prilikom istakla je da laboratorije u posljednjih godinu dana intenzivno rade na tome da dobiju akreditacije za kontrolu animalnih proizvoda kako bi ih BiH mogla izvoziti na tržište EU.

“Ove analize dosad su rađene u okruženju, ali naše četiri bh. laboratorije su na putu da dobiju akreditacije za analizu”, rekla je Čekićeva.

Današnji seminar organizovala je Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa USAID-om, Kancelarijom za veterinarstvo BiH i Agencijom za bezbjednost hrane BiH.

 

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close