Bh. lideri s Fuleom traže rješenje za “Sejdić – Finci”

Sastanak lidera sedam najjačih bh. stranaka s komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom (Fule) te njegovim saradnicima iz Evropske komisije, na kojem će se pokušati naći politički dogovor za implementaciju presude “Sejdić – Finci”, bit će održan danas u Pragu.

Kako nam je potvrđeno u Evropskoj komisiji, sastanak počinje u 12 sati i trajat će minimalno četiri sata. Predviđeno je da na početku bude održan zajednički susret svih lidera, a potom i pojedinačni sastanci s evropskim komesarom.

Naći kompromis

– Od bh. lidera očekuje se da pokažu odgovornost i da postignu politički dogovor radi evropske budućnosti BiH – rekli su “Avazu” jučer u Evropskoj komisiji.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić jučer je izjavio da će se potruditi da se nađe kompromis između dva potpuno suprotna stava.

– Savez za bolju budućnost BiH bio bi vrlo sretan kada bismo napravili spektakularno iznenađenje za naše građane i postigli dogovor, ali ja i dalje ostajem umjereni optimista – kazao je agenciji Fena lider SBB-a.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović uoči današnjeg sastanka izjavio je za “Avaz” da će tim na čijem je čelu učiniti sve da se završi ovaj proces. No, podvukao je da način na koji su vođeni razgovori u posljednje vrijeme daje malo realnog utemeljenja za optimizam.

– I dalje postoje suprotna stajališta. Mi smo zagovornici ideje da BiH treba omogućiti da funkcionira kao normalna zemlja u kojoj će se osigurati jednakopravnost naroda te joj tako otvoriti euroatlantski put. Nisam siguran da sve stranke, posebno SDP i SDA, žele to isto. To se da prepoznati na načinu izbora članova Predsjedništva BiH. Nije se moglo prepoznati u ovom procesu da su oni spremni na princip da jedan narod drugome ne bira člana Predsjedništva BiH – kazao nam je Čović.

Član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović rekao ja za naš list da je njegova stranka uvijek do sada bila dio rješenja i da želi da se ovaj put postigne dogovor.

– Sve ono što BiH integrira u EU, a da pri tome nema dezintegrativni efekt unutar države jeste nešto što je za SDP prihvatljivo kao osnova za razgovor i nadamo se da će konačni dogovor biti u tom pravcu – rekao je Magazinović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kaže za naš list da između stranaka ima dosta podudarnih stavova kada je riječ o intervencijama na Ustav BiH.

– Ostalo je jedno krupno političko pitanje u vezi s rješenjem presude. Ako bi predstavnici političkih stranaka pokazali potrebni nivo odgovornosti i spremnosti, onda je moguće postići dogovor. Mislim da bi Evropska komisija u tom slučaju trebala odmah reagirati i staviti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – mišljenja je Genjac.

Ništa na početak

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je da je vrijeme da se smogne odgovornosti kod otklanjanja diskriminacije te izjednačavanja pozicije konstitutivnih naroda.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da očekuje da na sastanku bude saopćeno da je u FBiH izabran model za provođenje odluke Evropskog suda te da RS neće dozvoliti da se stvari vraćaju na početak.

– Mi smo ranije u Briselu potpisali dokument u kojem je sve rečeno, a to je direktan izbor članova Predsjedništva. Nemamo namjeru da to mijenjamo – rekao je Dodik.

Dosadašnji susreti

– Ukupno pet sastanaka lidera na političkom nivou: po dva u Briselu i Sarajevu, a jedan u Budimpešti

– U Briselu održan jedan sastanak na nivou eksperata

– Pravni eksperti stranaka održali tri kruga sastanaka sa zvaničnicima EU u Sarajevu te Mostaru i Banjoj Luci

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close