-TopSLIDEBiHPrivreda

Bh. izvoz u septembru rekordan: Oborena granica od 1,3 milijarde KM

Bosna i Hercegovina je u septembru ove godine ostvarila rekordan mjesečni izvoz, izvještava Indikator.ba.

Izvoz je u ovom mjesecu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio 1,33 milijarde KM, što je prvi put da je mjesečni izvozni rezultat premašio granicu od milijradu i 300 miliona KM.

Septembarski rekord samo je nastavak pomjeranja granica u rezultatima izvozne privrede BiH ove godine. Tako je u junu 2021. godine, bh. izvoz prvi put premašio granicu od 1,2 milijarde KM, dosegnuvši vrijednost od 1,25 milijardi KM.

Izvozni rezultati BiH (za period januar-septembar rast od 33 posto), očekivano, značajno su bolji od prošlogodišnjih kada je Covid-19 uzeo danak usljed
zaključavanja ekonomije, ali ohrabruje i da su bolji i u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

BH izvoz raste na krilima globalnog oporavka od pandemije u 2020. godini, a posebno zemalja EU i zemalja regije, koje su glavni trgovinski partneri.

Takođe, velike evropske grupacije umjesto Kine i drugih dalekih zemalja sve više traže dobavljače u bližem okruženju što pogoduje većim narudžbama za naša izvozno orijentirana preduzeća.

No, treba imati u vidu i da na rast izvoza dijelom utiču i veće cijene proizvoda u posljednje vrijeme kao rezultat poremećenih dobavljačkih lanaca i inflacije.

Indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close