Bh. ekonomija u porastu

BiH je u prvom kvartalu 2014. godine zabilježila umjereni ekonomski oporavak, navedeno je u izvještaju Evropske komisije o stanju ekonomija zemalja koje se kreću ka članstvu u EU, objavljenom u utorak.

Kako je navedeno, uz BiH, zemlje u kojima je takođe zabilježen rast su Srbija, Makedonija, Turska, Kosovo i Crna Gora, dok je jedino Albanija zemlja sa negativnim rastom. U odnosu na isti period lani, najjači ekonomski rast je u Crnoj Gori i iznosi 4,7 odsto. Međutim, kako je istaknuto, Crna Gora ima i najveći deficit, koji iznosi 14,6 odsto bruto društvenog proizvoda.

Bh. rast od 1,5 odsto je nešto skromniji, te je došlo do pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica iako je došlo do rasta široke potrošnje, te smanjenja deficita za četiri odsto.

Što se tiče BiH, očekivanja Komisije su da će deficiti i u ovoj godini nastaviti padati, što će rezultovati boljim ekonomskim parametrima.

“U skladu s tim industrijska proizvodnja u BiH je postojano rasla cijele godine i iznosila je 6,6 odsto u 2013. godini, u poređenju sa padom od 5,3 odsto u 2012. Prerađivačka industrija rasla je 9,7 odsto, dok je sektor usluga porastao za 5,7 odsto. Prvi put nakon 2009. godine građevinska industrija u BiH je zabilježila rast”, navedeno je u izvještaju. Pad je zabilježen u rudarskom sektoru i iznosi četiri odsto. Upozoravaju da je u januaru došlo do pada industrijske proizvodnje, dijelom zbog niske statističke baze iz prethodnog komparativnog perioda. U istom periodu došlo je do minimalnog rasta plata, koje su prosječno rasle 0,2 odsto.

Izvoz roba je u četvrtom kvartalu porastao za 7,8 odsto u poređenju s istim periodom lani, dok je uvoz porastao za 2,6 odsto, ali je manji za 1,6 odsto ako se poredi sa cijelom 2013. godinom.

“Uprkos sporijem tempu smanjenja deficita u zadnjem kvartalu prošle godine, trenutni deficit značajno je smanjen u 2013. godini na 5,5 odsto bruto društvenog proizvoda sa 9,3 odsto koliko je iznosio u 2012. godini”, navedeno je u izvještaju.

Kako je navedeno, u bankarskom sektoru je rast stambenih kredita pao sa 4,9 odsto u 2012. na 2,8 odsto u 2013, ali je početkom 2014. ponovo došlo do blagog oporavka, i to 1,8 odsto u periodu 2013-2014. prema kompanijama, te 4,6 odsto prema privatnim licima.

“Istovremeno ukupni rast depozita je porastao za 8,3 odsto u periodu januar – februar 2014. sa 6,7 odsto u četvrtom kvartalu, a banke koriste likvidnost kako bi smanjile obaveze na međunarodnom tržištu kapitala. Štednja je povećana za devet odsto u domenu štednje stanovništva, dok je rast kod korporativnog sektora 11 odsto”, navedeno je u studiji.

Kamatne stope za kratkoročne zajmove u BiH iznose 7,9 odsto, dok su depozitne kamatne stope oko 2,3 odsto.

Slični podaci navedeni su i u analizi MMF-a, pa se u njihovim najnovijim prognozama ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini procjenjuje na dva odsto. Naime, kako MMF predviđa, ekonomski rast BiH u narednoj godini će biti 3,2 odsto, a u 2016. četiri odsto.

Poređenja radi, prošlogodišnji ekonomski rast BiH MMF je procijenio na 1,2 odsto, što je takođe manje od službene procjene Centralne banke BiH koja je objavila da je rast iznosio 1,5 odsto.

Srbija šampion regije

Šampion naše regije je, sudeći prema izvještaju Evropske komisije, Srbija, čiji je izvoz u prošloj godini snažno rastao, što je dovelo do pozitivnih ekonomskih parametara. Recimo, srbijanski ekonomski rast iznosi 2,5 odsto, što ga čini najvećim u regionu jugoistočne Evrope, uzimajući u obzir broj stanovništva i jačinu privrede.

“Ekonomski rast Srbije isključivo je podstaknut rastom izvoza u 2013. i rastom potrošnje, posebno u četvrtom kvartalu 2013”, navedeno je u izvještaju, uz napomenu da je zahvaljujući snažnom rastu izvoza srbijanski deficit prepolovljen.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close