BH Dani: Kantonalno tužilaštvo ZDK provjerava rasprodaju KTK imovine

U fokusu istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo ZDK su prodaje poslovnih prostora KTK Visoko u Kraljevu, Sjenici i Novom Pazaru, obavljene mimo propisa i po sumnjivo niskim cijenama. Imovina je prodavana u bescjenje, a među kupcima su i pojedinci s regionalnim kriminalnim ugledom koji su kupovinom tih prostora prali prljavi novac.

U Kantonalnom tužilaštvu ZDK potvrđeno je da se vodi istraga protiv tri osobe i to zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i to u više počinjenih krivičnih djela, a jedna od tih osoba je i nekadašnji v.d. generalnog direktora KTK Asmir Hodžić. Tužilaštvo je zbog ovog slučaja već ispitalo više osoba, među kojima su i nekadašnji rukovodioci sindikalne organizacije, bivši članovi uprave i Nadzornog odbora.

Kako navodi magazin BH Dani, u centru Visokog, u ulici Musala, KTK je posjedovao poslovni prostor od 177 kvadratnih metara koji je u augustu 1999. prodat Dariju Pekiću za 45.500 KM, odnosno po cijeni od 257 KM po metru kvadratnom!? Pekić je na mjestu tog prostora podigao motel Piramida Sunca. Uposlenici KTK-a Visoko vjeruju da je prodaja poslovnog prostora u Musali u Visokom rezultat “prebijanja” dugovanja. Nije najjasnije kako je taj prostor plaćen budući da se samo navodi da će „plaćanje biti izvršeno prema dogovoru“.

Izvor: Dio teksta objavljenog u zadnjem broju magazina BH Dani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close