Bh. atletičar Amel Tuka: Ovo je samo početak, jurišam na nove rekorde

U Gradskoj areni u Zenici danas je održana konferencija za novinare Atletskog saveza Bosne i Hercegovine i Atletskog kluba “Zenica” na kojoj su predstavljeni rezultati i uspjesi zeničkih atletičara na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, koji je govorio o samim pripremama te nastupu na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

“Od početka sezone maksimalno sam se posvetio treninzima i pristupio tome profesionalno. Početak sezone nije krenuo kako treba, imao sam povredu, te sam pauzirao mjesec dana, ali zahvaljujući doktoru Faruku Hodžiću, nakon samo dva dana tretmana vratio sam se na stazu i počeo trenirati. Kasnije je sve krenulo svojim tokom i sve je bilo bolje i bolje”, kazao je Tuka.

On je dodao da je od početka priprema sa svojim trenerom u Veroni za glavni cilj imao nastup na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

“Pripreme sam nastavio u Veroni sa svojim trenerom i glavni cilj nam je bilo Evropsko prvenstvo u Cirihu, dok je sve ostalo bilo za cilj da se postigne top forma. Tamo sam otišao jako spreman, trener mi je ulio veliko samopouzdanje. Moram se zahvaliti cijelom timu na čelu sa predsjednikom kluba Suadom Kaknjom koji je bio moja i moralna i finansijska podrška u Cirihu, te kolegi Hamzi Aliću koji je moj uzor i kao sportista i kao ljudska veličina”, dodao je Tuka.

Posebnu podršku Amelu dao je načelnik Kakanj Nermin Mandra i načelnik Zenice Husejin Smajlović, koji su, prema riječima Amela, ljudi koji ne ulažu samo u atletiku nego i u ostale sportove.

Amel je u kvalifikacijama pokazao izvanrednu formu te se plasirao u polufinale, a zatim i u finale velikog takmičenja u Cirihu. Izrazio je veliko zahvalnost svim Bosancima i Hercegovcima koji su mu pružili veliku podršku.

“Kvalifikacijama sam prezadovoljan i nisam znao da je to toliko popraćeno u BiH. Drago mi je što sam obradovao svoje sugrađane u Zenici i Kaknju, sve Bosance i Hercegovce, i sam sam bio ponosan što sam ih sve obradovao. Nadam se da ću i u budućnosti dati sve od sebe, ovo je za mene samo dodatni motiv u daljem radu. Rekao sam i ranije da moje vrijeme tek dolazi, tek sam se formirao kao atletičar i neću dozvoliti da me neki uspjeh, ako ga možemo nazvati uspjehom, poremeti, da se opustim, jer atletika ne trpi izostanke, idemo dalje”, izjavio je Tuka.

“Sutra već idem u Amsterdam i pokušati ću istrčati granicu ispod 1:46. Moram iskoristiti svoju formu, a kasnije se vraćam u Veronu gdje ću trenirati do mitinga u Zagrebu, gdje ću pokušati napraviti najbolji rezultat sezone i oboriti lični i državni rekord”, poručio je ovaj uspješni bh. atletičar.

Podsjetimo, Amel je na Evropskom prvenstvu u Cirihu u finalu takmičenja na 800 metara zauzeo 6. poziciju sa vremenom od 1:46,12 čime je ostvario historijski rezultat te ostvario normu za Olimpijske igre u Brazilu.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close