Bezakonje u šumarstvu uzrok ogromnoj šteti

Grupacija šumarstva i drvne idustrije pri Privrednoj komori Federacije upozorava vlasti u ovom entitetu da problemi zbog nedostatka krovnog zakona o šumama kulminiraju.
Bezvlašće u ovoj oblasti prouzrokovalo je ogromne štete koje se mjere stotinama hiljada kubika ukradene drvne mase. Istodobno, sve je upitniji plasman drveta i proizvoda od drveta na tržište Evropske unije, koja ne želi tu vrstu proizvoda bez utvrđenih standarda i certifikata, izvještava FTV.
Aktuelna politička situacija u kojoj, zbog borbe za fotelje, vlasti nemaju vremena za životna pitanja građana blokira svu aktivnost pa posljedice njenog nerada postaju dramatične za šumarstvo.
Treba li podsjećati da od novembra 2009. godine nema federalnog zakona o šumama, uprkos činjenici da je Ustavni sud pred vlast stavio obavezu donošenja tog zakona u roku od šest mjeseci.
Bez krovnog zakona teško je regulirati odnose šumarstva i drvoprerade, sektora koji su međusobno ovisni, da se i ne govori o usklađivanju domaćih propisa s važećim uredbama Evropske unije.
“Bez standardizacije, certfikacije i fitosanitarnih nalaza koji trebaju budu usklađeni s propisima EU-a nećemo moći izvoziti, jer EU neće robe koje potiču s područja koja nemaju svoje standarde i certifikate”, upozorava Midhat Ahmetović, potpredsjednik Privredne komore FBiH za šumarstvo i drvnu industriju.
Pred zastupnicima Federalnog parlamenta je već godinu Nacrt zakona o šumama, no taj je zakon, smatra šumarska struka, prvorazredno političko pitanje.
Odugovlačenje u donošenju tog zakona šume dovodi na granicu biološke održivosti. U međuvremenu, nadležne inspekcije ne reagiraju, a štete od šumskih krađa mjere se stotinama hiljada kubika drvne mase.
Nedostatak propisa dramatično ugrožava funkcioniranje drvnoprerađivačke industrije, čija je finalna proizvodnja konačno dostigla izvoz i do četiri puta veći od uvoza.
Sve to ponovo dolazi u pitanje i, kako sada stoje stvari, na uređenje oblasti šumarstva domaće vlastodršce mogu prisiliti samo stroga pravila tržišta Evropske unije.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close