Bez pristupa informacijama građani ne mogu znati što se događa u državi

Prvi dan “Point 4.0 konferencije”, posvećen otvorenosti vlasti i podataka u posjedu vlasti, a koji se održava kao zasebna zagovaračka konferencija pod nazivom “Open Data Day”, okupio je danas predstavnike međunarodne zajednice, u prvom redu veleposlanstva Velike Britanije i SAD-a u BiH, predstavnike vladinih institucija koje su nadležne za procese transparentnosti rada institucija i otvaranja podataka vlasti, kao i brojne predstavnike civilnog sektora.

Tajnik ministarstva vanjskih poslova BiH Željko Bogut istaknu je kako ovo ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na puštanju aplikacije ‘E-participacija’ koja se trenutno nalazi u testnoj fazi, a putem koje će u narednom razdoblju biti objavljivani podaci od javnog interesa, a koji su u posjedu institucija BiH.

Christine McNeill, šefica Političkog ureda Ambasade Velike Britanije, zemlje koja je inače lider na ovom polju, je kazala kako je veleposlanstvo bilo oduševljeno kada je BiH postala potpisnica ove inicijative, te da će i u budućnosti nastaviti pružati podršku na ovom polju.

”Bez pristupa informacijama građani ne mogu ni znati što se događa u državi”, kazala je Stefanie Altman-Winans, savjetnica za vanjske poslove pri Veleposlanstvu SAD-a, te je dodala kako je princip otvorene vlasti izuzetno bitan za napredak u regiji, te kako vlade i njihovi lideri moraju biti odgovorni prema građanima, a da se to najbolje može postići kroz otvaranje podataka.

BiH je krajem rujna prošle godine, potpisivanjem ove inicijative preuzela obvezu da će izraditi strategiju za otvaranje podataka do kraja lipnja ove godine.

Point 4.0 konferencija održava se od 20. do 24. svibnja u prostoru Art Kina Kriterion i ACIPS-a u Sarajevu, gdje će se kroz mnogobrojne prezentacije i radionice govoriti o utjecaju novih tehnologija na povećanje političke odgovornosti, priopćeno je iz U.G. Zašto ne.

Fema

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close