Bez podrške države – Najmlađi šahisti BiH putuju u Grčku na Svjetski šampionat

Omladinski šahovski klub Junior danas je održao press konferenciju, a u povodu odlaska predstavnika Bosne i Hercegovine na Svjetski šampionat za mlade koji će se odžati u Halkidikiju u Grčkoj, piše novinska agencija Patria.

Ovogodišnji predstavnici Bosne i Hercegovine na Svjetskom šampionatu je 11 takmičara, pet u ženskoj i šest u muškoj kategoriji iz devet šahovskih klubova. Oni su Hadžiabdić Nađa (8), Mešić Ismet (8), Joksimović Dušan (10), Mikić Ivana (12), Zenelaj Samuel (12), Tomić Jelena (14), Karalić Evel (14), Tomić Vladanka (16), Marković Dino (16), Kokanović Žana (18) i Čunjalo Faris (18).

Omladinski šahovski klub Junior osnovan je u novembru  2013. godine. Svoj dom je  pronašao u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Ciljna grupa su djeca uzrasta 6 do 16 godina. Školu šaha  kontinuirano pohađa tridesetak polaznika. Sa djecom rade afirmisani igrači i licencirani treneri Zvonimir Meštrović (IM) i Azra Mahmutagić (NI).

Za nepune dvije godine takmičari OŠK Junior učestvovali su na 15-tak takmičenja, oficijelnih prvenstava i međunarodnih turnira. Osvojili su zapažene rezultate na prvenstvima FBiH 2015. i to 6 medalja: dvije zlatne, tri srebrene i jedna bronzana.

Na Prvenstvu BiH 2015. uzeli su dvije medalje: srebrena i bronzana. Prva mjesta na Sportskim igrama mladih BiH, prva mjesta na Prvenstvu osnovnih škola KS, brojne medalje na turnirima za mlade u okruženju, uz učešće na međunarodnim turnirima na kojima stječu iskustvo.

– Ove godine imamo djevojčicu, Nađu Hadžiabdić koja se plasirala na Svjetski šampionat – kaže Azra Mahmutagić.

Uspostavili su saradnju sa klubovima koji rade sa djecom širom BiH ali i sa Slovenijom. Organizovali su dva Festivala šaha za kadete u okviru obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo na kojima je učestvovalo više od 200 takmičara.

U novembru će biti tehnički organizatori Otvorenog prvenstva Kantona Sarajevo za kadete koje će organizovati ŠS Kantona Sarajevo.

Novinarima se u nastavku obratio Rešad Tutić (FM), predsjednik Šahovskog saveza Kantona Sarajevo.

– Teška finansijska situacija u društvu direktno se reflektuje na sport. Posebno su ugrožene discipline koje nisu marketinški atraktivne, a jedna od takvih disciplina je šah. Zakon o sportu na državnom nivou iz 2008. godine definisao je organizacione strukture, ali ono što je najvažnije nije definisao način finansiranja sportskih kolektiva (klubova i saveza). Zbog navedenog imamo problem kada pojedini kolektivi postignu rezultate, a izostane adekvatna finansijska podrška. Ovo je stvar koja se mora definirati ili zakonom ili podzakonskim aktima, koji trebaju jasno definirati kriterije, kako, kada i ko finansira sportske saveze, klubove i sekcije.

Trenutna situacije je prepuštena na volju općinskim, kantonalnim, entitetskim i državnim službama da po svom nahođenju ili na osnovu internih akata, koji uglavnom nisu obuhvatili sve specifičnosti pojedinih sportskih disciplina, dodjeljuju sredstva koja uglavnom ne donose ono zbog čega su data, a to je rezultat, kao jedino mjerilo uspjeha, kako u životu, tako i u sportu.

Jedino pravo rješenje za šah jeste uvođenje šaha u škole u formi izbornog ili redovnog predmeta, jer šah kao disciplina objedinjuje kulturu, nauku, umjetnost i sport. Radi se o logičkoj disciplini, koja uporedo razvija lijevu i desnu polovinu mozga, mladog čovjeka tjera da preuzme odgovornost, donosi odluke u cajtnotu, planira i računa unaprijed – rekao je Tutić.

Kemal Hadžiabdić, Nađin otac, kazao je da preporučuje svim roditeljima da svojoj djeci među igračke stave i šahovsku tablu.

– Kako dijete od pet godina ima loptu ili lutku među igračkama, nema razloga da se tu ne nađe i šah. Na djeci koja igraju šah to se vidi u pregršt stvari. Od samostalnijeg odlučivanja do lakšeg rješavanja logičkih zadataka. Šah svakako uči dijete i strpljenju. Nađa voli šahovske festivale i takmičenja. Svaka medalja Nađi diže samopouzdanje. Žao mi je što bh. društvo i dalje ne obraća veću pažnju šahu – istakao je Hadžiabdić.

Nađa Hadžiabdić, viceprvakinja Bosne i Hercegovine je učenica trećeg razreda OŠ Ćamil Sijarić. Uči šah manje od dvije godine, a njenu vitrinu krasi dvadesetak medalja.

– Vrijedno uči i redovna je na treninzima. Odlazak na Šampionat bit će prilika da vidimo gdje smo u odnosu na ostale, te jedno lijepo i iznimno korisno iskustvo – istakla je njena trenerica Mahmutagić.

Na upit novinara kako  je odabrala šah, Nađa je rekla da voli da razmišlja, radi u tišini, rješava zadatke.

–  Na šahovskim treninzima je zabavno. Rješavamo zadatke, učimo kako pobijediti, matirati, …a nađemo vremena da se poigramo, našalimo se. Često putujemo na turnire, pa upoznajem nove prijatelje – kaže malena Nađa.

Azra Mahmutagić je upoznala prisutne sa teškoćama oko organizovanja prijevoza  takmičara, trenera i pratioca na Evropski i Svjetski šampionat. Sav teret i ove godine je uglavnom pao na pleća roditelja. Malobrojni su klubovi koji su mogli svojim takmičarima platiti troškove prijevoza.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close