Bez dogovora u Budimpešti

Lideri pet stranaka iz Federacije BiH /FBiH/ na jučerašnjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Bumipešti nisu postigli dogovor o provođenju odluke „Sejdić – Finci“.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je Srni nakon sastanka da je evropski komesar File rekao da je uočen pomak i spremnost da se dođe do dogovora.

Raguž nije htio da govori o detaljima, već je rekao da se razgovori nastavljaju na dnevnoj bazi i da je Evropska komisija odlučna da pomogne da se dođe do dogovora.

„Vjerujem da je ovaj razgovor korak naprijed. Ne ide očekivanim intenzitetom, ali ja vjerujem u pozitivan ishod“, dodao je Raguž.

Na pitanje šta je danas bio „kamen spoticanja“ te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Lideri pet političkih partija na sinoćnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom u Sarajevu nisu usaglasili konačan model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, pa su razgovori nastavljeni danas u Budimpešti sa Fileom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je nakon sastanka sa liderima pet stranaka  da je prepoznao dalji napredak i političku odlučnost lidera da približe stavove. „Ovo je istinski potrebno i ubijeđen sam da se konačan dogovor može postići u nastavku konsultacija. Namjeravamo da nastavimo konsultacije u Briselu na ekspertskom nivou iduće sedmice ukoliko to bude potrebno, nakon neophodnih konsultacija u BiH, a prije nego što budemo u mogućnosti da sazovemo sastanak u formatu kao danas“, rekao je File.

Prema njegovim riječima, današnje konsultacije u vezi provođenja odluke „Sejdić-Finci“ posebno su se fokusirale na dio koji se odnosi na izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, saopštio je portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close