Bez dogovora u Bruxellesu

Bh. lideri ni u četvrtak nisu postigli dogovor o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci koji je neophodan kako bi se odblokirao evropski put zemlje.

“Šta dalje – dalje nam je u Sarajevo i nastaviti raditi na rješenju, uz asistenciju Europske komisije. Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno sa Europskom komisijom imati rješenje”, rekao je nakon sastanka lider HDZ-a 1990 Martin Raguž, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konferencija za novinare koja je bila predviđena poslije sastanka otkazana je.

U međuvremenu, agencija Fena nezvanično saznaje da će u narednom periodu Evropska unija preuzeti na sebe da razradi koncept implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

U Bruxellesu su se u četvrtak vodili razgovori na visokom nivou između Evropske komisije i BiH o provođenju presude Sejdić-Finci, te mehanizmu koordinacije BiH sa EU, ali dogovor nije postignut.

Prije gotovo četiri godine Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija i naložio Bosni i Hercegovini da osigura nacionalnim manjinama mogućnost kandidovanja za člana Predsjedništva BiH i učešće u radu Doma naroda državnog parlamenta.

Lideri vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini mnogo puta su za to vrijeme pokušavali dogovoriti ovo pitanje i to uglavnom kada je na tome insistirala međunarodna zajednica, no dogovor nije postignut.

Za četiri protekle godine definisano je nekoliko modela, no niti jedan od njih nije bio prihvatljiv za sve. Stoga su čelnici Evropske unije i pozvali političke lidere prije devet dana, ali nije postignut dogovor, kao ni u četvrak.

Na prethodnom sastanku u Bruxellesu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u četvrtak su razgovarali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close