BiHPolitika

Bevanda: Finansijski stabilna godina

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da će ova godina, kada je u pitanju finansijska stabilnost, proći bez ikakvih problema i da likvidnost nijednog trenutka neće biti upitna.

Teža godina

Državni ministar finansija pojasnio je da je ključna stvar što je budžet za ovu godinu usvojen na vrijeme i što je izbjegnuto privremeno finansiranje. No, najavljuje i nove uštede.

– Već smo prošle godine usvajanjem pravilnika ograničili potrošnju na svim nivoima. Od nabavke automobila, njihovog održavanja, troškova za telefone, reprezentacije… No, ove godine stvorit ćemo prostor da se još odgovornije ponašamo i tako će i biti – kaže Bevanda.

On je ustvrdio da će 2017. godina biti mnogo teža zbog obaveza koje dospijevaju na plaćanje, ali da su već poduzeti koraci.

– Za kraj mjeseca zakazan je sastanak Odbora za finansijsku stabilnost, gdje će svi ključni akteri sjesti i naći rješenje i odgovore za sve probleme koji su pred nama. No, kada su u pitanju ostali nivoi vlasti, situacija je zaista teška. Tu je potrebno da se uloži mnoga truda i rada – smatra Bevanda.

Govoreći o problemu koji se pojavio u vezi s najavom odgađanja predaje aplikacije za članstvo u EU, ministar naglašava da vjeruje da je riječ o “nekim krivim interpretacijama kolega”.

– Mi moramo iskoristiti šansu koja nam se pružila. Diplomatska ofanziva koja je rađena proteklih mjeseci ne smije biti zaustavljena. Nismo mi došli u ovu situaciju zato što je to palo s neba. Sada smo u fokusu Evrope. Ali, ako budemo neozbiljni i budemo se poigravali, opet ćemo se vratiti na početak – kaže Bevanda.

Hoćemo u EU

Njegova je ocjena da je pitanje mehanizma koordinacije za EU, što je evropski uvjet, riješena stvar i da je koordinacija usvojena na svim nivoima.

– No, sada se stvara jedna magla, je li usvojena ili ne. Jeste, usvojena je. Drugi dio je tradicionalna trgovina. Ali, kao slijepci u magli ponašamo se kao da to nikada neće doći. Mi na ovaj uvjet moramo pristati. Kao što su druge države. Ako ne pristanemo, mi smo eliminirani. Nismo mi u situaciji da postavljamo uvjete Evropi. Ne primamo mi Evropu sebi, nego mi hoćemo u EU. No, moramo raditi, putovati, a ne sjediti – rekao je Bevanda.

Svi saglasni za akcize na naftu

– Postoji puna saglnost na svim nivoima kada je u pitanju povećanje akzice na naftu, podvukao je Bevanda. No, problem se javio među entitetima. Iz RS insistiraju da se povećaju i akzice na ostale artikle, a u FBiH smatraju da za to nije došlo vrijeme. Ja sam za to da ovdje treba uređivati državu i da ne možemo raditi jedni bez drugih. Vidjet ćemo još kako će se stvari odvijati – kaže Bevanda.

MMF je najpovoljniji

Kada su u pitanju pregovori sa MMF-om o novom kreditnom aranžmanu, Bevanda ističe da smo i na to spremni.

– Dobra je stvar što je ispunjena i temeljna odrednica koja se odnosi na usvajanje Zakona o radu u RS. Ispunili smo sve uvjete da možemo pregovarati. I dalje vjerujem da je zaduženje kod MMF-a mnogo jeftine nego svi trezorski zapisi i obveznice. Vjerujem da možemo dobiti pola milijarde eura novog aranžmana – kaže Bevanda.

www.magazinplus.eu – Autor: M. AŠČIĆ – Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close