Bernie Sanders – A political revolution is coming

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Autor
tacno.net

Bez obzira kakvo kritičko mišljenje imali o europskom sustavu političkih stranaka, ipak mu se mora priznati da je progresivnije i da baštini značajnu raznolikost. Za razliku od njega, partijski sustav u USA je u značajnoj mjeri tradicionalan i većih promjena u načinu njegovog funkcioniranja i glavnim subjektima nije bilo još od kraja I. svjetskog rata. Samim tim je razumljivo da je, determinirano povijesnim zakonitostima, moralo doći (dok se ostatak svijeta mijenjao velikom brzinom) i do značajne na jednoj strani okoštalosti toga sustava, ali i do njegove dekadencije uvjetovane najviše manipuliranjem financijskih magnata sa subjektima izbornog i političkog procesa. Velikim donacijama multimilijarderi i raznorazni špekulanti ustvari kontroliraju kandidate kao da su oni neke marionete. Tako se u stvarnosti potpunosti izgubila demokratija i demokratska volja građana, a dobila se plutokratija. Od demokratije i slobode su ostale samo fasade političkog procesa, a ne i njegova suština jer su se dvije stranke (posebno ona demokratska) potpuno izgubile u kukavičluku da se ne zamjere glavnim plutokratskim oligarhijama koje ih tako izdašno financiraju.

I onda je 30. IV. 2015. god. Bernie Sanders, senator iz Vermonta, oficijelno najavio svoju kampanju za nominaciju kao kandidata Demokratske stranke za sljedećeg predsjednika USA na izborima koji će se održati na jesen iduće godine. Osnovne parole kampanje su: 1. A political revolution is coming („Politička revolucija dolazi“) i 2. Restore our democracy („Obnoviti našu demokratiju“). Ova objava ima ne samo simboličko značanje, nego i stvarno u smislu da predstavlja prekretnicu u skoro jednostoljetnoj praksi američke stranačke politike. Možda je čak riječ i o početku konačnog raskida sa starom tradicijom, koja je „ruku na srcu“ već prilično zaostala. Zašto je ovaj vremešni političar, izazvao toliku buru na američkoj učmaloj političkoj sceni? Bernie Sanders je javno deklarirani „demokratski socijalist“, koji je istupio (za USA uvjete) sa radikalnim ljevičarskim programom (vidjeti izborni program). Ovaj program ima u pojedinim segmentima više ljevičarske suštine, bitnosti i hrabrosti nego što se to usude staviti u svoje stranačke ili izborne programe mnoge europske stranke ljevice ili lijevog centra.

Bernie Sanders je vrlo iskusan političar sa stavovima koji su gotovo uvijek dosljedni i uvijek na načelima borbe protiv ideologije desnog krila Republikanske stranke, financijskih oligarha i zaštite demokratskih i socijalnih prava srednjih i nižih slojeva stanovništva. To nije neki anonimus, niti osoba bez backgrouda, niti neki budalaš koji će plašiti američku plutokratsku i korporacijsku oligarhiju sa „socijalizmom“ ili kako to vole reći u mainstream američkim medijima „riječi na S“. On je već 25 godina predstavnik savezne države Vermont u Kongresu USA, prvo u Predstavničkom domu, a onda i u Senatu (trenutno je jedini socijalistički senator). Ranije je bio vrlo uspješni gradonačelnik Burlingtona (najvećeg vermontskog grada). O životu i karijeri i političkom i drugom angažmanu Bernie Sandersa vidjeti ovdje.  Posebno se istakao tako što je na izborima za senatora Vermonta prvo 2006. uspio pobijediti (sa rezultatom 65,4% : 32, 3%) Richarda Tarranta, republikanskog bogataša kojeg je izdašno financirala sva oligarhija kako demokratski socijalist ne bi pobijedio. Na sljedećim izborima 2012. deklarisao je u bukvalnom smislu republikanca Johna MacGoverna sa rezultatom 71 % : 24, 9 %.

Ono što karakterizira Bernie Sandersa jeste njegova otvorenost i odlučnost da se ne prepusti „potkupljivanju“ od strane velikih „lovatora“ (multimilijardera i korporacija), nego da svoju kampanju financira sustavom malih donacija od strane običnih građana. Riječ je o strategiji koja se nazivagrass-roots, i koju upravo omogućava razvoj modernih informatičkih i društvenih mreža. Svaki građanin može uplatiti onoliko koliko želi na vrlo transparentan način. Naravno, za uspjeh ovakve kampanje je neophodna masovna mobilizacija građana jer samo tako vrlo male donacije dobijaju na snazi. Ono što se desilo po objavi kandidature jeste upravo ta masovnost. U samo 24 sata kampanja demokratskog socijalističkog kandidata je dobila masu novca od običnih građana i za to vrijeme je sakupljeno 1, 5 milion dolara. Ono što je interesantno jeste da je bilo čak 35 000 donatora sa prosječnom donacijom od 43,54 $., a da se javilo za volontiranje čak 100 000 ljudi. O tome vidjetiovdje.  Ovakva masovnost je do sada nezabilježena u američkoj političkoj historiji i jasno pokazuje da u američkom društvu postoje vrlo jasni i snažni potencijali za radikalne socijalne i demokratske promjene. Potrebno je samo naći osobe ili pokrete koji bi tu snagu usmjerili. Zanimljivo je da program Bernie Sandersa predviđa i uvođenje nekih oblika socijalističkog samoupravljanja, dok se mnoge ljevičarske stranke ustručavaju to staviti u svoj program kako se ne bi nekome zamjerili.

Na kraju ipak treba istaći da ne treba imati iluzija u veliku pobjedu na predsjedničkim izborima. Oligarhijska kamalira će se pobrinuti da na vlast dođe neki njihov kandidat bilo iz republikanske, bilo iz demokratske stranke. Ali ono što je bitno jeste da su se stvari počele suštinski mijenjati. Posljednji ozbiljni ljevičarski kandidat za predsjednika USA je bio Eugene Debs, koji se početkom XX. st. kandidirao pet puta, posljednji put iz zatvora 1920. god. na koji je bio lažno optužen i osuđen zbog špijunaže. I trebalo je 100 godina da se ponovo pojavi ozbiljni demokratski socijalistički kandidat koji se bori za nominaciju za predsjednika USA. Bernie Sanders je najozbiljniji protukandidat Hillary Clinton za demokratsku nominaciju i njegovi stavovi i nesumnjiva podrška će sigurno uticati da se u samoj Demokratskoj stranci počinju mijenjati stvari i da priča bar u nekom pogledu skrene ulijevo i na teme koje su se izbjegavale. Uostalom riječ „socijalizam“ koju su republikanski i drugi desničarski kandidati uvijek izgovarali u pežorativnom značenju kako bi diskreditirali protivnika, sada više nije ni uvreda niti tabu niti nepoželjna. Jer kako uvrijediti protukandidata da se on zalaže za uvođenje socijalizma, ako se on javno deklarirao kao demokratski socijalista. Manevarski prostor propagandne aktivnosti američke ultra desnice se tako naglo smanjio. Konačno je počelo lomljenje tradicionalnog poretka, a moć uhljebljenje plutokratske oligarhije je naglo počela da slabi i pitanje je dana kada će biti slomljena.

„I am running for President of the United States because America needs a political revolution. We need a government which represents all of us, and not just a handful of billionaires. In this campaign we won’t have the support of the big-money interests, Wall Street or the military-industrial complex. That’s why I need you to join me in an unprecedented grass-roots effor.“

“Together we can accomplish great things: we can create jobs for millions of Americans; we can make health care available for all; we can protect our planet from the ravages of climate change; we can save our democracy and government from the pernicious impact of special interest money; we can end the grotesque level of wealth and income inequality; and we can use the great strength and power of this nation to achieve peace and real security. I believe that together we can change America, and breathe new life into the soul of our nation. That is what this campaign is all about.”

„Billionaires already own and control our economy. Now they want to own the Congress and the White House in 2016. We owe it to our children and grandchildren to try — to see if we can, through the power of our numbers, turn back this threat to our nation and our future. They have the money, but we have the people. In the end, I believe the people can win.“

 

Publicola

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close