PolitikaRegion

Beograd ne izdaje atest antifašizma, potvrdu Armiji RBiH je dao Pariz

Za razliku od slobodnog, demokratskog svijeta koji je priznao anfašistički karakter borbe Armije BiH u minulom ratu, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić još uvijek misli da bi balkanski narodi po atest antifašizma trebali ići u Beograd.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ocijenio je kako poistovjećivanje Armije BiH s borbom saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu pokazuje “neznanje i neodgovornost predsjednika SDA Bakira Izetbegovića”.

“Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono se sigurno ne može osloniti na povijesne tokove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija”, rekao je Perišić Srni, komentirajući izjave Izetbegovića kojima je poistovijetio borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s borbom Armije BiH za očuvanje suvereniteta i teritorijnog integriteta države.

Perišić je rekao kako Izetbegovićeva izjava iz ugla povjesničara ne zaslužuje komentar, osim da se konstatira da je riječ o nečemu što nema uporište u povijesnim saznanjima i tokovima.

Na svu sreću, o tome kakva je bila i za šta se borila Armija RBiH neće suditi Perišić i poraženi velikosrpski ideolozi čiji su najistaknutiji predstavnici presuđeni pred Međunarodnim sudom pravde. O tome kakva je bila i za šta se borila Armije RBiH, slobodni, demokratski svijet plebiscitarno se izjasnio još prije 25 godina kada je pozvao predstavnike Armije BiH da 9. maja 1995. godine sudjeluju u Parizu na vojnoj paradi povodom Dana pobjede i proslave pedesete godišnjice od pobjede nad fašizmom. Pozivu Armiji BiH nije se usprotivio niko, uključujući i Rusiju, koja je svesrdno tokom agresije na BiH pomagala srpsku stranu.

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine tada je pripala proslavljenom komandantu 41. Mostarske slave i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu. Kao što se jasno vidi na snimku, Drljević je tada nosio ratnu zastavu Armije BiH s ljiljanima.

(Vijesti.ba / SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close