Benjamin Netanyahu: Napustili smo Gazu jer smo uvjereni da smo u potpunosti uništili mrežu tunela Hamasa

JERUSALEM – Napustili smo Gazu nakon što smo se uvjerili da smo upotpunosti uništili mrežu tunela Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, javlja Anadolu Agency (AA). “U sklopu razoružavanja Gaze trebalo bi spriječiti ponovno naoružavanje Hamasa”, rekao je Natenyahu na konferenciji za novinare smatrajući Hamas odgovornim što je izraelska vojska rušila Gazu.

“U potpunosti je srušena mreža tunela Hamasa. Nakon što smo se uvjerili u to, napustili smo Gazu. Napadima sa kopna i morai iz zraka osujetili smo nekoliko Hamasovih napada”, izjavio je premijer ističući da je izraelska vojska uspjela uništiti tunele Hamasa koji su se nalazili u pograničnom dijelu između Gaze i Izraela.

“Veoma smo tužni zbog svakog poginulog i povrijeđenog civila. Naši neprijatelji nisu civili niti stanovnici Gaze, naš neprijatelj je Hamas. Izrael je prihvatio prijedlog primirja kojeg je predložio Egipat 14. jula, dok je taj prijedlog Hamas odbio, da bi ga kasnije prihvatio. Da su tada prihvatili prijedlog primirja spriječili bi 90 posto ljudskih gubitaka”, istakao je Netanyahu napominjući da je Hamas koristio škole, džamije i stambene objekte kao mjesta odakle je lansirao rakete te da je stanovnike Gaze koristio kao “živi štit”.

“Sada je bitno u Gazu dostaviti humanitarnu pomoć i pomoć za sanaciju štete. Palestinske vlasti su ustvari učestvovale u uspostavljanju primirja. Prijedlog je došao iz Egipta a oni su pregovarali sa palestinskim grupama”, rekao je izraelski premijer izjavivši kako je Izrael na nekoliko polja u partnerstvu sa vlastima Palestine i da su spremni na daljnu suradnju.

Član palestinske delegacije, koja se nalazi u Kairu na pregovorima u vezi sa uspostavljanjem primirja sa Izraelom, zamjenik generalnog sekretara Demokratskog fronta za slobodnu Palestinu Kays Abdulkerim istakao je da neće prihvatiti zahtjeve za “razoružavanjem grupa otpora”.

Izrael je počeo vršiti zračne napade na Gazu 7. i kopnene napade 17. jula, u operaciji “Zaštitna linija”. Izrael i Hamas su dogovorili trodnevno primirje koje je na snagu stupilo 5. augusta u 8 sati po lokalnom vremenu.

Broj poginuli povećao se na 1.886 osoba od čega je 432 djece i 243 žene. Povrijeđeno je ukupno 9.806 osoba od čega je 2.979 djece i 1.903 žene

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close