Bečki Standard: Dvostruki trgovinski aršini EU prema BiH

Neshvatljivo je da Evropska komisija dopušta poteškoće u trgovanju za Bosnu i Hercegovinu koje ugrožavaju radna mjesta i poslovne subjekte, a u isto vrijeme promoviše novi “pakt za rast”.

Na ovaj način bečki Standard u povećem tekstu analizira događanja u vezi sa pritiskom Brisela na Sarajevo da omogući povlaštenu, tzv. tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom.

Austrijski list citira evropskog parlamentarca iz Slovenije Igora Šoltésa koji kritikuje činjenicu da Evropska komisija ima dva povezana instrumenta trgovanja samo u Bosni i Hercegovini.
– Bosna i Hercegovina je jedina država koja je dobila ovu “klauzulu”. Interno govorimo o “strategiji ucjene” i “nacionalističkog pritiska” prema Bosni i Hercegovini, kaže Šoltés.

On dodaje da je nova i vrlo pozitivna vanjska politika Evropske unije prema Bosni i Hercegovini u opasnosti i da može da bude izbrisana destruktivnom i sebičnom trgovinskom politikom najkasnije u januaru 2016. , kada je za BiH predviđeno uvođenje sankcija u slučaju da ne omogući trgovinske povlastice Hrvatskoj.
Također takva “kontra akcija EU” ne doprinosi ujedinjenju duboko podijeljene zemlje, konsdtatuje Šoltés.

Austrijski list navodi da se uskoro očekuju “tripartitni” razgovori o trgovinskim pitanjima evropskog Vijeća, Komisije i Parlamenta.
Ali, budući da se većina u Evropskom parlamentu slaže sa stavom Komisije, Bosna i Hercegovina ima male šanse. U teoriji, posebne klauzule mogu biti izvedene iz Ugovora, a druga opcija bila bi da parlament odugovlači stvar dok opasnost od suspenzije trgovinskih preferencijala u januaru 2016 prođe.

Bečki Standard navodi da u BiH postoji zabrinutost da bi bescarinski uvoz proizvoda iz EU mogao poplaviti tržište Bosne i Hercegovine.
Prema bh. proračunima moglo bi biti izgubljeno 30.000 radnih mjesta budući da bi konkurencija zbog velikih subvencija u EU porasla i u pogledu cijene i u pogledu kvaliteta.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close