-TopSLIDEBiHPolitika

Bećirović: Tužilaštvo BiH treba zaustaviti udar na ustavni poredak, a ne procesuirati heroje odbrane

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom podizanja optužnice protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih jedanaest pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za navodno počinjene ratne zločine, pozvao je Tužilaštvo BiH da djeluje zakonito, nezavisno i profesionalno.

– Tužilaštvo BiH ne smije biti alat u rukama onih koji žele razoriti državu Bosnu i Hercegovinu – poručio je.

Bećirović je naglasio da Tužilaštvo BiH hitno mora zaustaviti brutalni udar na ustavni poredak zemlje.

– Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Zašto do danas niko nije procesuiran? Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužilaštvo BiH proganja heroje odbrane Goražda – istakao je Bećirović.

Izrazivši nezadovoljstvo selektivnim pristupom Tužilaštva BiH u procesu podizanja optužnica protiv lica osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina, Bećirović je podsjetio da je tzv. Vojska RS-a tokom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece. Ubijeno je 2.000 civila.

– Stoga je uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu. Za te zločine još uvijek nije niko odgovarao. Iako postoji “A” lista koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio bh. pravosuđu, Tužilaštvo BiH to iz nama nepoznatih razloga još uvijek ignorira. Tužilaštvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, direktno i (ne)svjesno revizionistički utiče na karakter rata u Bosni i Hercegovini. Postupci Tužilaštva BiH usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su i ljudskoj i pravničkoj logici – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close