Bećirović: Holokaust najsramotniji period ljudske prošlosti

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović izdao je u nedjelju saopćenje za javnost u kojem ističe da je holokaust, bez sumnje, najsramotniji period ljudske prošlosti.

Podsjeća da su pojavi holokausta doprinijeli rasizam u sprezi s vjerskom nesnošljivošću i dugom tradicijom antisemitizma, a oživljen je nacionalističkim strastima koje su se pojavile u Evropi u drugoj polovini 19. stoljeća. Holokaust je dodatno pogoršan teškim ekonomskim prilikama širom svijeta, neuspjehom Weimarske Republike i ravnodušnošću međunarodne zajednice.

– Holokaust je pospješen razvojem nacističke rasne i genocidne ideologije i politike, počevši od filozofske platforme izložene u Hitlerovoj knjizi “Mein Kampf”, preko “Nűrnberških zakona”” koje je nametnula država i manipulatorske propagande nacističkog režima Adolfa Hitlera, pa sve do državne politike ubistava i istrebljenja. Govoriti o holokaustu zadatak je svih nas koji participiramo u društvenom životu kako se zlo holokausta nikada i nikome više ne bi ponovilo. Sve žrtve genocida obavezuju nas da, u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara, ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava, naveo je Bećirović.

Sadašnje i buduće generacije, dodao je, iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost.

– Stoga, podsjećanje na zlo holokausta ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na univerzalne lekcije holokausta, odnosno najmasovnijeg genocida u 20. stoljeću, tog zločina koji je čovječanstvu nanio ogromne ljudske i materijalne žrtve, ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu. Obaveza je istraživača, kako to piše nobelovac Eli Vizel, da govore uime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze i potiskuju strah od zaborava, istakao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Zločin genocida, smatra Bećirović, zaslužuje posebnu osudu i zgražavanje.

– Sveti je zadatak svih progresivnih snaga, a posebno istraživača, da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži,  zaključio je Bećirović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close