Bavrka: Nije istina da je situacija sa pšenicom u BiH alarmantna

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka tvrdi da situacija sa pšenicom u BiH nije tako alarmantna kako bi to neki htjeli prikazati. Također tvrdi da silosi sa robnim rezervama nisu prazni, kako je preneseno u medijima.

U Bosni i Hercegovini bi, kako su prenijeli mediji, narednih dana moglo doći do poskupljenja brašna koje bi moglo uzrokovati i poskupljenje njegovih prerađevina. Moguće poskupljenje brašna posljedica je poskupljenja pšenice u regiji.

“Postojeća cijena vreće brašna od 25 kilograma je oko 17 maraka. Imali smo situaciju kada je zbog ekstremno visoke cijene pšenice na tržištu, cijena vreće brašna iznosila 29 maraka. Sa stanovišta Federalne direkcije robnih rezervi smatram da situacija nije alarmantna i nije istina da su prazni silosi Federalne direkcije robnih rezervi”, istakao je Bavrka.

U vezi mogućnosti za intervenciju na tržištu u slučaju eventualnog poskupljenja brašna, Bavrka je kazao da Direkcija reagira na temelju odluka Vlade FBiH.

“Treba iskoristiti sve ekonomske mjere koje su na raspolaganju Vladi Federacije BiH da bi se aktivirala Federalna direkcija robnih rezervi. Naravno, mi ne možemo ništa samoincijativno raditi, sve je na Vladi Federacije BiH i kada ona donese odluku, onda se iz sredstava robnih rezervi stavlja na tržište ona količina pšenice, brašna ili drugih namirnica, koja je potrebna”, kazao je Bavrka za Agenciju FENA.

Iz Federalne direkcije robnih rezervi i ranije su ukazivali na nedovoljna budžetska sredstva koja se izdvajaju za robne rezerve, pa time i na skromnu količinu i raznovrsnost deponovanih roba.

Finansijska situacija u Federaciji je takva da se u ovom trenutku ne može razgovarati o nekim značajnijim nabavkama. Prije dvije godine, kazao je Bavrka, bio je pokušaj da se nabavi oko 30.000 tona pšenice, međutim taj aranžman je propao jer nije osiguran kredit od banaka.

“Kada ste u stanju kontinuirane besparice onda se najvjerovatnije Vlada odlučuje na prioritetna finansiranja određenih potreba. U svemu tome Federalna direkcija robnih rezervi je na razini tri miliona maraka godišnje i možemo sami pretpostaviti šta možemo nabaviti od roba za taj iznos”, dodao je Bavrka.

Ta sredstva, naveo je, osim za nabavku prioritetnih životnih namirnica u sklopu robnih zaliha, koriste se ponekad i u vanrednim situacijama, pa su tako u vrijeme poplava za nabavku nekih roba koje su dijeljene stanovništvu u poplavljenim područjima izdvojili određena sredstva.

“Robne rezerve ne mogu privoliti ili prisiliti Vladu Federacije na veća izdvajanja i mi se u sklopu budžetskih sredstva pokušavamo racionalno ponašati u svemu tome. Naravno, bilo bi dobro da su to značajnija sredstva čime bi osigurali veće količine roba i bolji asortiman”, kazao je Bavrka.

Inače, malo ohrabruje činjenica da su predstavnici pekarske industrije u oba entiteta najavili kako zasad neće biti poskupljenja hljeba i peciva. Tako je Uprava bh. prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo saopćila da garantirae da neće povećati cijene brašna i hljeba do kraja decembra ove godine, te da preuzima na sebe razliku u povećanju cijene pšenice do kojeg je došlo u razdoblju posljednjih 15-tak dana.

BHT1

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close