-TopSLIDEKulturaVideoVisoko

Bartolomej Stanković učestvovao na XI Naučnom skupu sa međunarodnim učešćem „Nauka i nastava danas“ na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini

U organizaciji Pedagoškog fakulteta u Bijeljini (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), održan je XI Naučni skup sa međunarodnim učešćem „Nauka i nastava danas“ (26/27. novembar 2021. godine). Plenarno predavanje „Novi izazovi u vaspitanju i obrazovanju“ održao je profesor Ranko Rajović, autor NTC sistema za učenje.

U okviru sesije „Muzička kultura u obrazovanju“ bh. pijanist i profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Bartolomej Stanković, održao je predavanje na temu „Prisutnost i razumijevanje savremene umjetničke muzike domaćih kompozitora u osnovnoškolskom obrazovanju“ na kojem je predstavio dosadašnje rezultate projekta promocije umjetničkih djela za klavir bh. kompozitora, kao i različite izazove i probleme s kojima se susreće u realizaciji navedenog projekta. Stručni rad će biti objavljen naredne godine u sklopu Zbornika radova sa XI Naučnog skupa kojeg će izdati Pedagoški fakultet u Bijeljini.

Bartolomej Stanković je u tijeku izlaganja teme predstavio i novi projekt „Razgovori sa kompozitorom…“ koji je premijerno predstavljen povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a gost prvog video-podcasta je bio ugledni bh. kompozitor, profesor i jazz-pijanist Samir Fejzić.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Bartolomej Stanković je gostovao u specijalnoj emisiji „Zemljo naša“ na FACE TV, gdje je pored Himne Bosne i Hercegovine, izveo i dva djela za klavir bosanskohercegovačkih kompozitora – Milana Jeličanina i Vojislava Ivanovića.

Neven K/Bartolomej S.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close