Barroso: Sve balkanske zemlje trebaju biti članice EU

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio kako sve balkanske zemlje treba da budu članice Evropske unije.

On je napomenuo da ni Turskoj vrata nisu zatvorena.

Barroso je njemačkom dnevniku Bild kazao kako su mnoge od ovih zemalja prije samo nekoliko godina vodile ratove, tako da im pristupanje Evropskoj uniji daje perspektivu, te da bi to bilo važno za postizanje mira u cijelom regionu.

Predsjednik Evropske komisije je istakao da će “dugoročno gledano sve zemlje biti primljene, ako ispune sve uslove i kriterijume”.

Vrata treba da ostanu otvorena i za Tursku, jer, Turska je, kako ističe, privredno i geopolitički velika i važna zemlja i ima interesa za reformskim procesom koji nameće Evropska unija. No, i u ovom slučaju Barroso naglašava kako je “jasno da Turska također može da bude primljena u Uniju samo onda kada bude ispunila sve uslove”.

A na kraju i sve članice EU moraju da daju zeleno svjetlo za njen prijem. Ali, to će u svakom slučaju još da potraje. Jer, države članice EU su nakon zastoja od tri godine tek jučer otvorile novo poglavlje u pristupnim pregovorima s ovom euroazijskom zemljom, prenosi portal Radija Deutsche Welle.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close