Barack Obama osobno naredio prisluškivanje Angele Merkel!

Njemački dnevnik, također, piše da Obama ne vjeruje Merkelovoj, te da je zbog toga želio sve znati o njoj. U članku se navodi da je Obama ljut na Angelu Merkel jer mu nije dozvolila da se obrati na Brandenburškim vratima u Berlinu, te da je to bio uzrok pogoršanja njihovih odnosa

Američki predsjednik Barack Obama prije tri godine je obaviješten o tome da Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškuje telefon njemačke kancelarke Angele Merkel, objavio je njemački dnevnik ”Bild” (BamS), prenosi Anadolu Agency (AA).

U članku pod naslovom “Handygate” list piše da je Obama prije tri godine posjedovao informacije da NSA prisluškuje Merkel, te da je ”lično dao zeleno svijetlo za špijunažu njemačke kancelarke”.

Njemački dnevnik, također, piše da Obama ne vjeruje Merkelovoj, te da je zbog toga želio sve znati o njoj. U članku se navodi da je Obama ljut na Angelu Merkel jer mu nije dozvolila da se obrati na Brandenburškim vratima u Berlinu, te da je to bio uzrok pogoršanja njihovih odnosa.

Prema navodima njemačkog dnevnika, zbog velikog interesovanja američkog predsjednika Obame, informacije koje su pristizale iz Njemačke, prije agencije NSA, dostavljane su u Bijelu kuću.

Ukupno 18 uposlenika NSA-e Merkelovu su prisluškivali iz Ambasade SAD-a u Njemačkoj, koja se nalazi nedaleko od Brandenburških vrata.

Bild, također, podsjeća da je prisluškivan i bivši njemački kancelar Gerhard Schroder. U navedenom članku se ističe kako je protiv Schrodera vođena tajna operacija nakon što je odlučno odbio da njemačke snage učestvuju u napadu na Irak zbog navodne nuklearne prijetnje.

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close