-TopSLIDEBiHPolitika

Bar nešto dobro u pandemiji… Napokon nam je dokazala koji je domet ove vlasti!

POSVAĐANI U PROŠLOSTI, ZAROBLJENI U SADAŠNJOSTI
Godina prođe, dobismo malo sadake: Bar nešto dobro u pandemiji… Napokon nam je dokazala koji je domet ove vlasti!

I kada jednog dana dođu vakcine, pitanje je hoće li ih neki budžetski patriota zaustaviti zbog nekog njegovog birokratskog čina da vam “nedostaje jedan papir”. Možda u međuvremenu prođe i rok trajanja!


Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar osvrnuo se na svom Facebook profilu na godinu dana života u pandemiji i silinom nemoći bh. vlasti da svojim građanima ponudi zaštitu u bilo kojem segmentu, a posebno ekonomskom.  


Stoga Hadžić na kraju svog analitičkog komentara zaključuje: Ako se bilo šta dobro može reći za ovu pandemiju COVID-a, onda je to da nam je napokon dokazala kakvu vlast imamo i koji je njen domet!


Njegov FB post prenosimo u nastavku:
 

Godina dana je prošla od prvog registrovanog slučaja zarazom COVID-a u BiH. Od tada, registrovano je preko 130.000 zaraženih i 5.200 umrlih.️


Da li smo očekivali toliko umrlih i zaraženih? Sumnjam.
Da li smo očekivali da će vlast nešto uraditi i pomoći? Nismo.


To se moglo vidjeti još prije godinu dana. Struka je svakodnevno apelovala na vlast da, ukoliko se ekonomija zatvori, pomogne održanje privrede i privrednog sistema. Šta smo dobili? Malo sadake, dok na sebi nisu štedjeli. Nabavljali su se i dalje skupocjeni automobili ili novi tepisi.


Danas, godinu dana nakon dolaska pandemije, naša vlast tek formira timove ili komisije oko nabavke vakcina… Pa ko je ovdje lud?! U Srbiju svakodnevno dolaze avioni sa stotinama hiljada vakcina, dok mi u redu čekamo svoju sadaku, pa da to podijelimo između sebe. Dok drugi nabavljaju stotine hiljada ili milione vakcina, mi trijumfalno čekamo par hiljada doza. Nisam uopšte iznenađen, jer kada vidimo koje su teme njima bitne, sve je jasno.


Političari se sastaju da se dogovore da će se nastaviti dogovarati. Šalju nam poruke nakon sastanka da su se “složili da nisu napravili dogovor, ali da je bitno da postoji dijalog” i tako svaki mjesec. Samo možda izaberu kao novu neku temu.


Umjesto tema pomoći privredi, nabavke opreme za zdravstvo, preventivnih mjera, nabavke vakcina, spašavanje života građana i šta sve ne, njima su bitne teme – ko će kojeg sina/ kćerku gdje zaposliti, u neku instituciju po principu “ja tvog – ti mog”, gdje će ko biti imenovan u neki odbor ili komisiju, dok se sve to krije svađama oko toga ko je veći patriota, zaštitnik vitalnih nacionalnih interesa i kako bi sve bilo med i mlijeko, da tamo neki drugi ne pravi problem i sve ne blokira.


Ne treba zaboraviti da to sve mi građani plaćamo. Pitate se kako? Vi privrednici, koji plaćate državi poreze i doprinose i kada vam dolaze svakodnevno inspekcije i pitaju vas zašto niste uplatili porez/doprinos za period kada niste radili, tj. kada vam je bio zabranjen rad, dajete novac da bi ti političari imali platu i da bi nahranili svoje kadrove koje su zaposlili i koji nisu u stanju nabaviti jednu jedinu vakcinu, koja je mogla spasiti život nekome od naših najmilijih.


I kada jednog dana dođu vakcine, pitanje je hoće li ih neki budžetski patriota zaustaviti zbog nekog njegovog birokratskog čina da vam “nedostaje jedan papir”. Možda u međuvremenu prođe i rok trajanja!


Ako se bilo šta dobro može reći za ovu pandemiju COVID-a, onda je to da nam je napokon dokazala kakvu vlast imamo i koji je njen domet.


Svađama i temama iz prošlosti drže nas zarobljene u sadašnjosti. A mi to preskupo plaćamo, ne samo kroz njihove plate, već kroz masovno iseljavanje naših građana – piše Faruk Hadžić.

Pogledajte i video – grafički prikaz ekonomskih posljedica pandemije Covida -19 u Bosni i Hercegovini…

(DEPO PORTAL/ad)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close