Banke uduplale profit dok privreda posrće

Banke u BiH su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile zbirni pozitivan rezultat u iznosu od 162,4 miliona KM, što je skoro duplo veći iznos u odnosu na 82,4 miliona iz istog perioda lani.

Podaci entitetskih agencija za bankarstvo pokazuju da su skok profitabilnosti zabilježile, prije svega, banke iz FBiH, koje su poboljšale pozitivan rezultat za čak 167 odsto, na 111 miliona KM, kroz značajno povećanje dobiti banaka koje su pozitivno poslovale, te smanjenje gubitka kod banaka koje su poslovale negativno.

U RS su, pak, sve banke poslovale pozitivno, ali sa znatno skromnijim devetomjesečnim rastom od 28 odsto, sa 40,9 miliona na 52,4 miliona KM.

Privreda za to vrijeme prolazi novi recesijski period, prvi nakon 2009. godine, sa zvaničnim devetomjesečnim padom industrijske proizvodnje od 5,6 odsto i smanjenjem izvoznih aktivnosti za četiri procenta.

Finansijski analitičari navode da je najveći uticaj na poboljšanje profitabilnosti banaka imao rast neto kamatnih i operativnih prihoda, kao i smanjenje troškova rezervisanja za kreditne gubitke.

Ukazuju da su bh. banke 2010. godine zbog krize u privredi i među građanstvom bile prinuđene na znatno veća rezervisanja za kreditne gubitke i “čišćenje” aktive, što ih je bacilo u gubitak od 140 miliona KM. To je, međutim, omogućilo da se prošle godine konsoliduju, a u 2012. uđu sa daleko zdravije osnove koja im je donijela snažan rast profita.

Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, kaže da devetomjesečne podatke treba posmatrati sa dozom rezerve, smatrajući da će relevantniji biti rezultati na kraju godine.

“Reforme koje su se desile u bankarstvu, kako u strukturi aktive, tako i u organizacijskom smislu, su, kako vidimo, dale rezultate. Stanje banaka se očito popravlja što, s obzirom na okolnosti u zemlji i okruženju, pokazuje zadovoljavajući nivo povrata na kapital”, ukazao je Mišić.

Komentarišući razlike u poslovanju banaka i privrede, Mišić je rekao da se ocjeni stanja realnog sektora “često pristupa paušalno kroz utrkivanje ko će dati pesimističnije izjave”.

“Rast profita banaka je dobra vijest za investitore i pruža tračak nade i svjetlosti da će stvari i u ostalim sektorima krenuti nabolje. Naime, iako su se u javnosti provlačile priče da će doći do rasta kamata na kredite, podaci o pozitivnom poslovanju banaka pokazuju da one vlastitim rezervama mogu održati postojeći nivo kamata”, rekao je Mišić.

Ekonomista Zoran Pavlović, međutim, kaže da podaci o profitabilnosti banaka jasno pokazuju da ne stoje tvrdnje bankara da dijele sudbinu krizom pogođene privrede i cjelokupnog društva.

“Bankarski sistem je ustrojen na način da uvijek ostvaruje zacrtane ciljeve i samo je pitanje koliko će bankari biti pažljivi u svom poslovanju. Aktivnosti banaka u BiH su se odvijale u dva pravca. Prvi je smanjenje troškova, prije svega na marketingu, dok se drugi dio odnosio na povećanje prihoda kroz naplatu visokih kamata na sve veće minuse građana na tekućim računima, te kroz naknade za sve češće kartično poslovanje”, smatra Pavlović.

Zahlađenje kredita

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da banke u prvih devet mjeseci nisu bile izdašne u kreditiranju privrede i građana, jer su plasman zajmova povećale za svega pet procenta, odnosno za oko 800 miliona KM.

Ukupni depoziti banaka su istovremeno povećani za tri odsto, s tim da postoje znatne razlike u strukturi. Naime, štednja građana povećana je za 7,5 odsto, dok se pad depozita bilježi kod vlada entiteta, kantona i opština, a najviše javnih preduzeća za čak 10 odsto.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close