Banke primaju zahtjeve za moratorij, FBA od septembra u kontroli

Banke u FBiH zaprimaju zahtjeve od klijenata i poduzimaju radnje potrebne za provođenje moratorija sukladno Odluci o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza klijenata koji su pogođeni elementarnim nepogodama, kazali su iz Agencije za bankarstvo FBiH za bh. novinsku agenciju Patria.
– Vidljivo je da su banke zainteresirane i da su već dosta toga proaktivno uradile kako bi se pomoglo stanovništvu ugroženom u poplavama. Napominjemo, svi klijenti koji žele ostvariti pravo na moratorij trebaju prije svega podnijeti zahtjev na osnovu kojeg banka može dalje postupati – navode iz Agencije.
Više informacija o broju odobrenih moratorija, Agencija će raspolagati nakon obavljenih kontrola koje su predviđene od narednog mjeseca.
Poplave koje su tokom maja i avgusta zahvatile veći dio BiH, nanijele su i veliku štetu na stambenim i privrednim objektima. S obzirom da je veliki broj ljudi kreditno zadužen, a uništena su im imanja i sredstva za rad, Agencija za bankarstvo FBiH 30. juna 2014. godine donijela je Odluku o privremenim mjerama za tretman kreditnih obveza klijenata koji su pogođeni elementarnim nepogodama, a u cilju ublažavanja negativnih efekata elementarnih nepogoda, te olakšavanja otplate kreditnih obveza fizičkih i pravnih osoba s područja ugroženih poplavama. Odlukom je definirano maksimalno vrijeme trajanja moratorijuma do 12 mjeseci (ne duže od 30.09.2015. godine), kao i maksimalna visina kamate koju banka može obračunavati za period trajanja moratorijuma.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close