Banke i milijarderi kupuju vodene resurse

Banke sa Vall streeta i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu ove dragocjene tečnosti širom svijeta i time postaju novi “vodeni baroni”.

Kontrolu nad vodom konsoliduju i poznate mega-banke i investicione kuće, poput “Goldman Saksa”, “DžejPi Morgana”, “Siti grupe”, “UBS-a”, “Dojče banke”, Kredit svis”, “Makveri banke”, “Barkliza”, “Blekston grupacije”, “Alijanza” i “HSBC”.

Bogati tajkuni, poput Buna Pikensa, porodice bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša, Li Kašinga iz Hong Konga, Manuela Panilinana sa Filipina i drugih širom svijeta otkupljuju više hiljada hektara zemljišta sa jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i  akcije u tehnoliškim i kompanijama za preradu vode.

Zabrinutost izaziva činjenica da dok novi vodeni baroni otkupljuju vodu širom svijeta/vlasti tih zemalja ubrzano nastoje da ograniče mogućnost građana da sami sebi obezbjede izvore.

Poznat je slučaj Gerija Heringtona, iz američke savezne države Oregon, gdje su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom provatnom posjedu, a on je optužen prema devet tačaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora?!

Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture  nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene  sa padom prihoda i ograničenjima u budžetu, pa ne mogu da snose odgovornost za održavanje i unapređenje sopstvenih postrojenja.

Milijarderi i banke sa Vol strita pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

U proteklih nekoliko godina nagomilali su ogromna sredstva za privatizaciju vodovoda, opštinskih službi i komunalnih preduzeća širom svijeta i skoro je nemoguće to spriječiti – upozorava  nezavisni istraživač Šing Jang za internet stranicu “Global reaserc”.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close