Bankarski sektor u srednjoj i istočnoj Europi i dalje iskazuje dobru profitabilnost

Iako i dalje pod pritiskom nesigurnog globalnog ekonomskog okružja i nestabilnosti unutar eurozone, bankarski sektor srednje i istočne Europe i dalje iskazuje dobru profitabilnost.

Uz očekivani prosječni povrat na kapital od 10,9 posto u razdoblju od 2012. do 2015., regija će ostvariti atraktivnu dvocifrenu stopu profitabilnosti koja je održivija nego u zapadnoj Europi.

To je jedan od glavnih rezultata najnovijeg istraživanja bankarskog sektora koju je napravio UniCreditov odjel za strateške analize u CIE i koja pokriva 17 zemalja regije.

Profitne marže u CIE se smanjuju, ali su i dalje dvostruko veće nego u zapadnoj Europi. Troškovna učinkovitost i upravljanje rizicima i dalje će biti dominantni faktori za rezultate banaka u regiji. Unutar regije CIE vidljiva je jasna podjela.

S jedne su strane Turska i Rusija koje ostvaruju iznadprosječne rezultate, dok će u bankarskom sektoru na Balkanu i u Ukrajini profitabilnost i dalje biti ublažena. Kvalitet aktive predstavljat će faktor rizika, barem do 2014. godine. Dugoročni potencijal ekonomskog rasta je nepromijenjen, konkurentan u odnosu na ostala tržišta u nastajanju.

“U usporedbi s razvijenijim zemljama dugoročni potencijal rasta ekonomija u regiji CIE je nepromijenjen”, ističe direktor UniCredita za centralnu i istočnu Europu Gianni Franco Papa, dodajući da se neka od njih doimaju naročito povoljnim u usporedbi s drugim tržištima u nastajanju.

Na primjer, predviđa se da će realni rast BDP-a u zemljama Zajednice nezavisnih država i u Turskoj u prosjeku iznositi 4,4 posto u razdoblju od 2013. do 2017. godine, čime će ostvariti bolji rezultat čak i od regije Bliski istok / Sjeverna Afrika (+4,2 posto) i Latinske Amerike (+4,0 posto). Istovremeno će ekonomija eurozone rasti po prosječnoj stopi od 1,2 posto.

Snaga regije CIE leži u njenoj konkurentnosti, fleksibilnosti tržišta rada i troškovima radne snage. U kratkom se roku očekuje poticaj od niskih kamatnih stopa i niske inflacije, kao i od smanjenja zaliha i povećanja vanjske potražnje.

Nedavno su se pojavili određeni pozitivni signali i u vezi raspoloženja ulagača i pokazatelja realne ekonomije, priopćeno je iz UniCredit Bank d.d.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close