BiHPrivreda

Banjalučka pivara prenesena u Federaciju BiH

Ukupno je trgovano sa 18.658.953 ili 83,67 posto kapitala Banjalučke pivare.

Prema našim saznanjima, Banjalučka pivara nije dobila novog vlasnika, nego su dionice ostale u vlasništvu firme u BiH čiji je vlasnik Altima Investments, što znači da pivara nije promijenila vlasnika, nego da su je, bukvalno, prodali sami sebi.

Prema obavještenju koje je potpisao direktor Banjalučke pivare Nicholas Penny, engleska kompanija Altima UK investments Limited, koja postala vlasnik pivare 2006. godine, samo je saopštila Upravnom odbor pivare da je trgovala dionicama, bez ikakve prethodne najave ili obavještenja.

“Većinski vlasnik nas je obavijestio da je ova transakcija dio njihove interne reorganizacije u njihovom učešću u vlasništvu nad društvom, te da Altima ostaje dugoročni ulagač u pivaru i potpuno je predana dugoročnom rastu i uspješnom razvoju ovog društva”, saopštio je Penny.

To možda i ne bi bilo toliko čudno da se zna na koga su prenesene dionice Banjalučke pivare. Prema našim saznanjima, sjedište te firme je u Federaciji BiH i ima slično ime.

U Savezu udruženja malih akcionara RS smatraju da je prodaja većinskog paketa dionica pivare sve samo ne zakonita.

“Banjalučka pivara je preduzeće od strateškog interesa za RS i po posebnom program je privatizovana, međutim ta privatizacija je urađena na nezakonit način, jer ugovor o privatizaciji nije ispoštovan i sada, najvjerovatnije, da bi se napravile nekakve manipulacije koje idu njima u korist iz nekih razloga, oni su registrovali preduzeće u federalnom dijelu BiH i na to preduzeće su prenijeli sav akcionarski kapital”, tvrdi Ognjen Jugović, sekretar Saveza UMA RS.

Jugović smatra da je nekorektan odnos zvaničnih organa RS što se nisu udubile u tu problematiku, pogotovo što je tu sve od momenta privatizacije do današnjih dana rađeno na nezakonit način.

“Znači, to je bukvalno prenos strateškog preduzeća u drugi entitet, prenos privrede u drugi entitet, slično kao što se desilo i sa banjalučkom Fruktonom, s tim što je Fruktona prestala da proizvodi Pepsi i on se sada proizvodi u Sarajevu. Mi, naravno, nemamo ništa protiv federalnog dijela BiH, ali nije u redu da se strateški interes RS arči”, pojašnjava Jugović.

Jugović naglašava još jednu činjenicu, a to je da se Altima UK investments Limited predstavlja kao fond iz Londona, što nije tačno jer se zna da je njihovo sjedište na off-shore lokaciji, na Kajmanskim ostrvima.

Podsjećamo, u momentu kupovine državnog dijela kapital Banjalučke pivare je iznosio 65.196.303 KM, da bi nakon perioda katastrofalnog poslovanja 27.06.2011.godine gubitak u iznosu od 59 miliona bio pokriven na teret kapitala čime je kapital smanjen i iznosio svega 5.680.000 maraka. U 2011. godini je iskazan gubitak u iznosu od 4,9 miliona maraka čime je kapital sveden na nevjerovatnih 600.000 maraka. O navedenom je Tužilaštvu BiH 25.07.2015. godine podnesena krivična prijava, ali po njoj, koliko je poznato, još ništa nije urađeno. Prema poslovnom planu iz privatizacionog ugovora predviđeno je da nivo proizvodnje bude na nivou iz 2004. godine, a on je zapravo smanjen za duplo.

“Postavlja se pitanje ko stoji iza tog preduzeća i kakva smo mi država kad nemamo blage veze ko je vlasnik strateškog preduzeća”, pita se Jugović, koji je uvjeren da je pivara u FBiH prenesena zbog manjih nameta i obaveza u tom entitetu nego u RS.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close