Bakovići kriju više od pola milijarde KM u zlatnoj rudi

Na lokalitetu Bakovići kod Fojnice još prije nekoliko godina rađena su tajna geološka istraživanja koja su pokazala da je to područje izuzetno bogato zlatom, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako tvrdi naš izvor iz Vlade Srednjobosanskog kantona koji je želio ostati anoniman, upravo zbog toga sve radnje u vezi s natječajem za istraživanje i eksploataciju rudnika zlata Bakovići spuštene su na kantonalni nivo.

Ranija saznanja

– Postoji procjena da oko Fojnice ima zlata vrijednog više od 500 miliona maraka. Ubijeđen sam da Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva, nije bez razloga prestao pričati o Bakovićima, iako je ranije izjavljivao da je to pravi depozit zlata, što jeste istina i o čemu saznanja imaju samo određeni ljudi iz SDA – tvrdi naš izvor.

Komisija za koncesije Srednjobosanskog kantona (SBK) nije odabrala najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje zlata kod Fojnice jer, kako saznajemo, za prošlosedmičnu sjednicu Komisije nije bilo kvoruma.

Lokalni ministar

Osim firme “Kun Fen Mining”, registrirane u Sarajevu, o čemu je “Avaz” već pisao,  saznajemo da su među ponuđačima i firme BBM Sarajevo, “Zlatna žica” Fojnica,  “Eskimo” iz Travnika te „Au-Aurum“ iz Jajca, koja prema ponudi ima prednost nad konkurentima.

No, sumnja se da ova kompanija nije u “šemama” koje već mjesecima prekrajaju u Ministarstvu privrede SBK te da dozvolu i dalje pokušavaju navodno namjestiti nekome podobnijem i bliskom ministru privrede Sedžadu Milanoviću (SDA).

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close