Bakir turskim kreditom počastio i Lijanovića!

Širokobriješka firma „Z.D.I. Produkt“, u vlasništvu porodice Lijanović, a koja se dovodi u vezu s višemilionskim pronevjerama o kojima istragu u okviru afere “Meso” vodi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na spisku je korisnika turskih kredita za povratnike, saznaje “Dnevni avaz”. 

Ovoj i ranije kompromitiranoj firmi u aprilu ove godine je odobreno 488.957 KM kredita, sa samo tri posto kamate.

Čudna odluka

Nejasno je čime je ova kompanija zaslužila da se nađe na listi dobitnika kredita iz linije koju je odobrio premijer Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), i to zajedno s brojnim uglednim preduzećima poput goraždanske firme “Bekto Precise” i drugih koje su, sasvim opravdano, na spisku korisnika kredita za podršku povratničkoj populaciji.

 

 

Faksimil Službenih novina Federacije BiH: Vlada FBiH donijela odluku o grant sredstvima firmama na spisku

 

 

Nije isključeno da je ovaj kredit isposlovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (SDA), koji se javno hvali da je inicirao dodjelu ovih kredita, i to kako bi, vjerovatno, uzvratio neki politički tal. No, tu nije kraj sumnjivim poslovima.

Naime, kako saznaje “Dnevni avaz”, a to potvrđuje i faksimil „Službenog glasnika FBiH“ iz decembra prošle godine, Lijanovićeva firma „Z.D.I. Produktu“, na čijem je čelu Zdravko Ivanković, upravo je na ime tog kredita koji je dobila od „Turkish Ziraat banke“, i od Vlade FBiH dobila grant od 450.000 KM!

Prema odluci o dodjeli novca iz budžeta privatnoj firmi od 22. decembra 2012. godine, a koju je potpisao premijer FBiH Nermin Nikšić, za realizaciju je zadužen, između ostalih, i Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji se povezuje s vlasništvom u ovoj firmi.

Sramna klauzula

Da se radi, faktički, o poklanjanju budžetskog novca i novca povratnika Lijanovićima, govori još jedna sramna klauzula iz odluke Vlade FBiH, koja je objavljena i u „Službenom glasniku FBiH“.

Naime, u slučaju i da bude utvrđeno da firma koja dobije sredstva od Vlade FBiH i od turskog kredita nenamjenski i netransparentno utroši novac, neće snositi nikakvu krivičnu odgovornost, niti će morati vratiti novac. Kako je to regulirano ugovorom, jedina “kazna” bit će im ta da će i grant i kreditna sredstva prerasti u komercijalni kredit s uvjetima koje utvrdi „Turkish Ziraat Bank Bosnia“.

 

 

 

 

Uzimali i ranije

Koliko su firme u vlasništvu porodice “Lijanović” profitirale od države, svjedoči i primjer kada je ministar Jerko Ivanković Lijanović, također, firmi „Z.D.I. Produkt“
odobrio 914.045 KM iz federalnog budžeta kojim je trebao pokriti dug ovog preduzeća nastao po osnovu PDV-a, i to u iznosu od 828.431 KM, o čemu je “Avaz” nedavno pisao.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close