BiHPolitika

Bakir Izetbegović odlukom prekršio Dejtonski sporazum

UPOZORENJA Incko pisao Parlamentu zbog Komisije za spomenike 

Pet najjačih ambasada u BiH, odnosno ambasade SAD, Njemačke, Velike Britanije, Turske te Italije, reagirale su na potez Predsjedništva BiH i odluku koju je 25. maja prošle godine potpisao tadašnji predsjedavajući Bakir Izetbegović (SDA), prema kojoj su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika izbačeni strani stručnjaci.

Strani članovi

Ovo je u odgovoru Parlamentu BiH na poslaničko pitanje Saše Magazinovića (SDP) otkrio visoki predstavnik u našoj državi Valentin Incko (Inzko). On je naveo da su navedene ambasade istaknule ulogu stranih članova Komisije utemeljenu Aneksom 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma te su zatražile da Predsjedništvo razmotri mogućnost tranzicijskog imenovanja dva međunarodna člana Komisije.

Štaviše, Incko je indirektno istaknuo da odluka koju je potpisao Izetbegović predstavlja kršenje Dejtonskog sporazum, s obzirom na to da je naveo da ona mora biti usklađena s odredbama Aneksa 8. Međutim, Izetbegović do ovog momenta nije postupio u skladu s ovih zahtjevom.

– Predviđeno je da ova odluka treba biti na snazi do 30. maja ove godine. Odredbe u vezi sa sastavom Komisije nisu izmijenjene i dopunjene i naše shvatanje je da su dva mjesta u Komisiji još nepopunjena – kategoričan je Incko u aktu upućenom Parlamentu.

Incko podsjeća da je Komisija, prema ranije donesenim odlukama, institucija BiH koja je uspostavljena u skladu s odredbama Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Nezavisna procjena

Incko ističe da su međunarodni faktori u našoj zemlji od Predsjedništva BiH tražili da se omogući nezavisna procjena potencijalnih znamenitosti kulturne baštine i da se pomogne u reformi Komisije da bi organizacija u budućnosti mogla funkcionirati kadrovski popunjena isključivo domaćim ekspertima, a što se do danas nije desilo.

incko-o-komisiji-2

Akt koji je dostavljen Parlamentu

O imenovanju stranih sudija Ustavnog suda BiH

Upitan da prokomentira paralelu za eventualnu pripremu terena za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, Incko je rekao da status tih sudija propisan Ustavom BiH.

– Parlament može donijeti zakon kojim bi se to promijenilo. Ukoliko bude donesen, takav bi zakon promijenio metodu budućih imenovanja kojim se zamjenjuje bilo koji od troje sudija koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon što njihovi mandati budu okončani, ali se ne bi utjecalo na aktuelni mandat sudija – kazao je Incko i dodao da je za takvo nešto potrebno i donijeti amandman na Ustav.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close