BiHPolitika

Bakir Izetbegović na Kazanima: Imao sam osjećaj duga prema ovom mjestu…da izrazim svoj pijetet!

Ovom ličnom činu Izetbegovića danas su se između ostalih pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović te federalni i kantonalni premijer Fadil Novalić i Elmedin Konaković

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je položio cvijeće i odao počast stradalim srpskim civilima na Kazanima iznad Sarajeva radi pomirenja i međusobnog poštovanja.

– Imao sam osjećaj duga u odnosu na Kazane da izrazim svoj pijetet i saučešće porodicama čiji su članovi ovdje na užasan način završili – izjavio je Izetbegović.

Poručio je da treba činiti sve da se ove stvari više nikada ne ponove nadajući se da će ova posjeta „imati jedan pozitivan politički učinak“.

Ovom ličnom činu Izetbegovića danas su se između ostalih pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović te federalni i kantonalni premijer Fadil Novalić i Elmedin Konaković.

 

izetbegovic-na-kazanima2
Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Za ovaj zločin odgovornim se smatra komandant 10. brdske brigade Armije RBiHMušan Topalović Caco.

Kazani je ime jame na planini Trebević koja se nalazila pod kontrolom 10. brdske brigade i koju je Caco sa svojom jedinicom koristio kao mjesto za ubijanje i kao masovnu grobnicu za svoje žrtve.

Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz jame su izvađeni posmrtni ostaci 30-ak osoba.
(FENA/em)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close