Bajtal: Veliki broj boračkih udruženja nije demokratija, to je podvala borcima

Vlasti u BiH su omogućile formiranje velikog broja boračkih udruženja, što je velika podvala borcima. Tako usitnjena, udruženja nemaju nikakvu korist – rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria sarajevski profesor sociolog Esad Bajtal.

On je rekao da je sramotno da su vlasti dopustile da bivši borci Armije RBiH koji su podmetnuli svoja leđa kada je to drušvu bilo najpotrebnije, sada svoja prava moraju tražiti na ulici.

Dvojica demobilisanih boraca stigli su u utorak pješke iz Živinica ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i prijete da će se spaliti jer su njihove porodice dovedene na rub egzistencije.

Profesor Bajtal smatra da probleme demobilisanih boraca može riješiti samo jako krovno udruženje, koje će znati prepoznati probleme demobilisanih boraca, a onda imati kapacitet i ponuditi adekvatne programe za rješavanje tih problema. Nažalost, takvo udruženje u našem društvu još uvijek ne postoji.

– Inflacija boračkih udruženja učinila je da ona ne znače ništa, tako pojedinačna, tako razbijena, i da zapravo ne služe nikome izuzev da se može reći, sa stanovišta vlasti, kako smo mi demokratsko drušvu, kako postoje udruženja ovakva ili onakva. To nije u redu. Demokratija znači sloboda, ali i ta sloboda ima svoje granice – smatra Bajtal, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close